34 millioner til 60 museumsprosjekter
Kulturrådet har fordelt 34 millioner kroner til 60 prosjekter i regi av 35 museer for perioden 2015 til 2017.
- Museenes samfunnsrolle; demokrati, menneskerettigheter og refleksjon
- Digital utvikling; fellesløsninger, økt kvalitet, rikere opplevelser
- Samlingsforvaltning; koordinering og prioritering i samlinger
- Sikring; ROS – analyser (risiko- og sårbarhet) og sikringsplaner
Her kan du se hvem som har fått tilskudd
- Erfaringen med programutlysning er god, ikke minst i lys av den korte tiden museumssektoren har hatt til rådighet for å sikte seg inn på nye signaler og etablere prosjekter og samarbeidspartnere, sier Espen Hernes, sjef for museumsseksjonen i Kulturrådet.
Han er fornøyd med at de nye programmene gir større mulighet for å koordinere og kople prosjekter på mer definerte områder, noe som gir et godt grunnlag for målsettingen om å løfte kvalitet, kunnskap og kompetanse i hele museumssektoren.
Samlet søknadssum fordelt på 123 søknader var 134 mill. kroner. I alt gir Kulturrådet tilskudd til 60 prosjekter i regi av 35 museer, med følgende fordeling:
- 16,4 mill. kroner i tilskudd 2015
- 11,7 mill. kroner i tilsagn 2016
- 6,3 mill. kroner i tilsagn 2017
Tilskuddsbrev vil bli sendt ut i august/september.
Tilsagn for 2016 og 2017 skjer med forbehold om Kulturdepartementets videre fordeling av spillemidler til kulturformål, samt om faktisk spilleoverskudd vil avvike fra prognosen.
Disponeringen av 34 mill. kroner for perioden 2015-2017 gir ikke rom for en ny, omfattende utlysning av utviklingsmidler i 2016.
Kulturrådets ramme for 2015 er 26 mill. kroner. Av disse er 10 mill. kroner satt av til sikringstiltak. Noe av dette er ikke fordelt grunnet for svakt søknadsgrunnlag. Resterende midler til sikring vil derfor bli utlyst høsten 2015.
Program: Museenes samfunnsrolle; demokrati, menneskerettigheter og refleksjon
Det kom inn totalt 42 søknader fra 35 museer/institusjoner. 18 prosjekter fikk tilskudd.
- Hovedinntrykket er svært positivt, med mange og gjennomtenkte prosjekter som treffer Kulturrådets intensjon med programutlysingen, sier Hernes. - Det er både store og små prosjekter i omfang og kostnadsrammer, og de har alle potensielt stor overføringsverdi til andre museer.
Programmet inneholder prosjekter som knytter seg til formidling-, forskning/dokumentasjon- og/eller samlingsforvaltning og gjerne i kombinasjon. Samlet handler prosjektene om hvordan museene kan løfte fram ufortalte og kontroversielle historier, bidra til å sette mennesket i sentrum, og om hvordan museene i sterkere grad kan delta i den offentlige debatten. Prosjektene vil bidra til refleksjon gjennom temaer og vinklinger som viser mangfoldet i det sammensatte samfunnet og som stiller spørsmål ved det. Flere av prosjektene skal teste ut museenes metoder for en mer åpen og diskuterende formidling.
- Noen store, bærende prosjekter skiller seg ut og kan være omdreiningspunkt for flere av de andre, sier Hernes. - Vest-Agder-museets prosjekt «Samfunnsaktør i teori og paksis» skiller seg ut og bør bli et sentralt prosjekt for programmet, der intensjonen er å samle eksempler på museenes utøvelse av sin samfunnsrolle og heve refleksjonen rundt dette.
Program: Digital utvikling; fellesløsninger, økt kvalitet, rikere opplevelser
Under program for digital utvikling foreslås prosjekter som bidrar til fellesløsninger, økt kvalitet og rikere opplevelser. Programmets skal bidra til mer data, bedre data og mer åpne data.
Totalt 40 søknader kom inn. Det ble gitt tilskudd til 16 prosjekter. Det økonomiske tyngdepunktet i programmet ligger i utvikling av felles digitale løsninger. Midlene bevilges til videreutvikling av museenes basisverktøy, bedre datakvalitet og økt kompetanse på digitale verktøy. Prosjektene skal bidra til standardisering slik at innholdet kan gjenbrukes mest mulig uavhengig av systemene.
- Prinsippet om å produsere digitalt innhold en gang, for så å gjenbruke det på tvers av systemer, har veid tungt i vurderingen av alle prosjektene, sier Hernes.
Formidling av digitalt innhold er et annet viktig element i programmet.
- Vi har anbefalt prosjekter som henter og presenterer innhold fra den digitale infrastrukturen på egne nettsider, eller på mobile enheter basert på brukerens plassering.
Flere av prosjektene handler om å koble det fysiske museumsbesøket med den digitale formidlingen. To prosjekter tar i bruk ny teknologi for visuell analyse. Det ene skal gjøre det mulig å la mobiltelefonen gjenkjenne objekter i en utstilling, for så å hente informasjon om objektet. Det andre skal teste programvare som scanner bildefiler og henter ut informasjon om motiver og farger.
Program for samlingsforvaltning
Under program for samlingsforvaltning er utgangspunktet prosjekter som styrker museenes faglige fundament og legger grunnlaget for bedre kvalitet og samordning i forvaltningen av museenes samlinger.
36 søknader kom inn til programmet, 18 fikk tilskudd.
- De siste årene har Kulturrådet og museene jobbet for en mer systematisk og kunnskapsbasert forvalting av samlingene. Sett under ett mener vi hele programmet vil bidra til effektivisering av museenes samlingsforvaltning gjennom kunnskapsproduksjon, med mer samarbeid og felles løsninger, sier Hernes.
Han trekker fram et nettsted for å samle og formidle kunnskap og erfaringer i samlingsforvaltningen som sentralt i dette programmet. Museene i Sør-Trøndelag har fått tilskudd til å etablere dette. Nettstedet skal fungere som kunnskapsbase og publiseringskanal for standarder, veiledninger, metoder og rapporter som utarbeides. Flere andre prosjekter vil kunne knyttes til nettstedet.
- Kompetanse og kunnskap må omsettes i handling. Derfor gir vi midler til utvikling av konkrete håndbøker i samlingsforvaltning, som er naturlig å gjøre tilgjengelig på nettstedet for samlingsforvaltning.
Bygningsvern har stått i fokus i flere år. Programmet følger opp med støtte til prosjekter som på ulike måter bruker Kulturrådets metode Prioritering i bygningssamlinger for å etablere en bedre begrunnet forvaltning av de kulturhistoriske bygningene. Klimaforandringenes påvirkning på bygninger og annen kulturarv er tema i et av prosjektene i programmet, og danner et supplement til bygningsvernprosjektene.
Bærekraft og koordinert innsats har også vært et tema for museene en tid. Programmet favner flere prosjekter for felles innsamlingsplaner og koordinering av ressurser til samlingsforvaltning på tvers av enkeltmuseer.
Program: Sikring; ROS – analyser (risiko- og sårbarhet) og sikringsplaner
Kulturrådet har tidligere i år fordelt 3,7 mill. kroner til 33 sikringstiltak ved 16 museer. Søknadsvolumet til sikringsmidler var svært lavt, og det gjenstår derfor noe midler til fordeling i 2015. Det vil bli en ny utlysning av sikringsmidler høsten 2015.
I programutlysningen ble det derfor lagt opp til å fokusere på bedre planer og analyser, for å bidra til økt bevissthet og framtidige sikringssøknader. Det kom inn 5 søknader, alle har fått tilskudd. Prosjektene vil relateres til veilederen Kulturrådet har utviklet for ROS – analyser (risiko- og sårbarhet), og gi verdifulle erfaringer i arbeidet med etablering av bedre planer- og analyser i sikringsarbeidet ved museene.