Pionerutstilling om norske sigøynere
Interkulturelt Museum ved Oslo Museum viser utstillingen "Norvegiska romá - norske sigøynere, ett folk – mange stemmer". Dette prosjektet er et resultat av et pionerarbeid. Foto: Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Utstillingen "Norvegiska romá - norske sigøynere, ett folk – mange stemmer" på Oslo Museum er første gang et norsk museum formidler historien til norske romfolk.
Utstillingen viser bruddstykker fra norske romás historie, kultur, tradisjon og liv i dagens Norge. Gjennom film, fotografi, intervjuer, avisutklipp, tekst, gjenstander og andre kilder får vi et unikt innblikk i norske sigøyneres liv på Interkulturelt Museum. Det er en del av Oslo Museum.
Utstillingen bygger på et flerårig dokumentasjonsprosjekt Interkulturelt Museum har gjennomført siden 2010. Interkulturelt museum er det første museet som har arbeidet for og med norske romás kultur og historie. Prosjektet er gjennomført i tett samarbeid med det norske rommiljøet og er støttet av Kulturrådet, Oslo kommune og Fritt Ord. Kulturrådet har støttet prosjektet med 4 millioner kroner.
- For Kulturrådet er det viktig å arbeide for å synliggjøre og inkludere minoritetskulturene i Norge. Derfor er dokumentasjon og formidling en prioritert oppgave. Det bidrar til å nyansere, berike og utvide vår kultur og viser at den er langt mer mangfoldig enn vi tror, sier Anne Aasheim, direktør i Kulturrådet.
En av Norges fem nasjonale minoriteter
For tusen år siden begynte sigøynere å utvandre fra India. Siden har gruppen vært forfulgt. De norske sigøynerne kom til landet rundt 1860. I 1927 vedtok Norge en fremmedlov med en egen paragraf som forbød sigøynere adgang til riket. I 1956 ble den såkalte «sigøynerparagrafen» fjernet fra loven, og i 1999 anerkjente Norge romá som en av landets fem nasjonale minoriteter.
Men til tross for denne anerkjennelsen, er det liten tvil om at sigøynere fortsatt er utsatt for diskriminering og marginalisering fra storsamfunnet. Utstillingen presenterer norsk minoritetspolitikk, og hvordan denne politikken har fungert for minoritetsgruppen.
Lite kunnskap
- Nordmenn har lite kunnskap om romás kultur og historie. Det bildet som blant annet media har skapt er negativt, unyansert og preget av fordommer. I denne utstillingen får romá selv komme til orde på egne premisser. På den måten formidles kunnskapen og innsikten innenfra. Endelig har norske sigøynere en arena der de kan fortelle sine historier, sier Aasheim.
Bidrag til å implementere Europarådets rammekonvensjon
Norske sigøynere er en av fem folkegrupper som er omfattet av Europarådets rammekonvensjon om beskyttelse av nasjonale minoriteter. Konvensjonen pålegger staten å legge forholdene til rette for at de nasjonale minoritetene kan bevare og utvikle sin kultur. Utstillingen på Interkulturelt museum er et bidrag til å implementere konvensjonen gjennom å synliggjøre sigøynernes kultur og historie.
Mer informasjon
Utstillingen er tekstet på norsk, romanes og engelsk og skal vises ut 2016.
Mer informasjon om utstillingen finner du på nettsiden til Interkulturelt museum