Vil ha flere bidrag om immateriell kulturarv
Å felle skaut var en tradisjon som nesten var gått i glemmeboken. Skautfelling er et av bidragene du kan finne på nettsiden immateriellkulturarv.no. Foto: Nasjonalbiblioteket.
Det har kommet inn flere spennende bidrag til nettstedet immateriellkulturarv.no, men Kulturrådet ønsker seg enda flere.
Kulturrådet lanserte nettstedet www.immateriellkulturarv.no i mars 2017. Immateriell kulturarv kan være tradisjoner, skikker, musikk, dans og muntlige fortellinger, samt håndverkskunnskap og kunnskap om naturen og universet. Etter åpningen av nettsiden har det kommet flere spennende bidrag som er med på å vise mangfoldet av immateriell kulturarv i Norge.
Blant bidragene som har blitt publisert etter lanseringen kan nevnes den norske friluftslivstradisjonen, Peer Gynt-stemnet som arrangeres på Gålå hvert år, og å fotografere med film.
Vil vise et mangfold av kulturuttrykk
Fagansvarlig for immateriell kulturarv i Kulturrådet, Hildegunn Bjørgen, synes det er spennende å se innleggene som kommer på fortegnelsen.
Hildegunn Bjørgen er fagansvarlig for immateriell kulturarv i Kulturrådet.
- Vi trenger flere bidrag for å få mer kunnskap om immateriell kulturarv i Norge. Kulturrådet ønsker bidrag fra ulike deler av landet, fra ulike miljøer, og vi er spesielt opptatt av å få frem praksiser og kunnskap fra minoritetsmiljøer.
Hun er spesielt fornøyd med å se at flere utøvere har gått inn og skrevet om sin immaterielle kulturarv.
- Dette viser at vi har en bredde i kulturuttrykk.
Nettstedet vil etter hvert gi en unik oversikt over den levende kulturarven i Norge i dag, hvor den utøves og hvilken kunnskap folk har.
Hvordan skal du gå fram for å skrive
Nettsiden er åpen for alle, og du er velkommen til å registrere de skikker, tradisjoner og kunnskap som du mener bør være med i en slik oversikt. For å sende inn bidrag må du først registrere deg som bruker. Det kan du gjøre her.
Når du har registrert deg, står du fritt til å sende inn så mange bidrag du ønsker. I skjemaet ber vi deg fylle ut informasjon om din immaterielle kulturarv, og vi oppfordret til at bilder/videoer også legges ut.
Skautefelling
Fra et kurs i skautfelling. Foto: Mette Bleken.
På fortegnelsen kan du også lese om skautefelling. For få år siden var det ingen andre enn Ingebjørg Byrkjeland som kunne felle skaut til hardangerbunaden, men takket være et samarbeid mellom Folgefonn Husflidslag, Bu og Ringøy Bygdekvinnelag og Hardanger folkemuseum ser framtida lysere ut for hodeplagget som har vært i høytidsbruk i Hardanger i flere hundre år. Skautfellingsprosjektet en god metode for vern og videreføring av immateriell kulturarv, og Norge Husflidslag har valgt å løfte dette fram for å markere at det er ti år siden Norge ratifiserte konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven av 2003. Du kan lese artikkelen her.