Nettverk over hele Norden
Museumsnettverket hadde oppstartsmøte 7. mai, i Oslo. På bildet, fra øverst til venstre mot høyre: Ragnheiður Vignisdóttir - The National Gallery, Reykjavik, Iceland, Vera Østrup, The National Gallery of Denmark, Copenhagen, Denmark Camilla Carlberg, Moderna Museet, Stockholm, Sweden Per Odd Bakke, The National Museum, Oslo, Norway Susanne Procopé Ilmonen,Åland Art Museum,Mariehamn, Åland Hilde Maisey, TrAP, Oslo, Norway Cecilie Noreng, TrAP, Oslo, Norway Foto: Annelise Bothner-By
- Vi ser nettverksarbeid som et viktig virkemiddel for å jobbe med inkludering og integrering, sier Silje Eikemo Sande, prosjektleder i Inkluderende kulturliv i Norden. Prosjektet er en av hovedsatsingene i formannskapet i Nordisk Ministerråd fra 2017 til 2019.
-Fokuset på nettverksbygging gir mulighet for å bli kjent med andre aktører og å ha en utveksling av metoder og verktøy over en lengre periode, forteller Eikemo Sande. Formålet med prosjektet er å se på hvilken rolle kunst og kultur kan spille i å fremme integrering og inkludering av flyktninger og nye nordboere i de nordiske landene.
- Vi er opptatt av å bidra til kompetanseheving og erfaringsdeling i kunst- og kultursektoren på dette feltet. Tanken er at erfaringene skal kunne vare lengre gjennom å fokusere på initiativer som kan bidra til nye måter å tenke om publikum, deltakelse, organisering og programmering, sier Eikemo Sande.
Kritiske venner er invitert med
For å sikre en bred deltakelse i kulturlivet med en mulighet for alle, uansett bakgrunn og oppvekststed, å få utvikle sine kunstneriske evner er det viktig å fokusere på hele den kulturelle kjeden: institusjoner i nærmiljøet, som biblioteker, institusjoner som har et profesjonelt tilbud, som kulturskoler og institusjoner som skal ivareta de profesjonelle uttrykkene, som kunstmuseer. I tillegg har det vært viktig for oss å løfte frem kunstnere med en flerkulturell bakgrunn og har derfor etablert det vi har kalt "Critical Friends". Den norske kunstneren, Thomas Prestø leder gruppen. Målsetningen med denne referansegruppen er å bringe inn kompetansen flerkulturelle kunstnere sitter på og å inkluderes deres erfaringer og vurderinger inn i utviklingen av prosjektet.
25 bibliotek representert på Island
- Det første nettverket som ble opprettet i prosjektet var biblioteksnettverket. Det ble konstitutert i desember 2017 og har siden da identifisert en rekke fellesnordiske utfordringer på inkluderingsfeltet og har prøvd ut nye metoder for samhandling i sitt lokalmiljø. De hadde sitt siste møte på Island den 23. mai. Da var cirka 25 nordiske bibliotek samlet for å diskutere hvordan man spesifikt kan utvikle bedre samarbeid med lokale organisasjoner og frivillige i inkluderingsarbeidet, forteller prosjektleder, Silje Eikemo Sande.
Den 7. mai ble et nettverk innen museumssektoren etablert. Blant annet var den norske kunstorganisasjonen TrAP der for å fortelle om sitt publikumsutviklingsprogram, Nøkler til byen. På møtet ble det skissert to satsingsområder innen inkluderingsarbeidet; publikumsutvikling og lokalsamfunnsansvar.
Et annet nystartet nettverk er kulturskolenettverket som startet opp i desember 2017. Prosjektet har også valgt ut noen få skoler i Norge, Sverige og Danmark som skal bidra med konkrete erfaringer og metoder for arbeid med inkludering inn i nettverket.
De nordiske landene har ulik kompetanse
- Det er både spennende og fruktbart å jobbe på tvers av de nordiske landene, synest Silje Eikemo Sande. Hun ser fordelen ved at de alle har en ganske lik samfunnsstruktur, samtidig som de ulike landene har arbeidet med ulike aspekter av det å skape et inkluderende samfunn. I Finland har forskning vært viktig, og prosjekter som Arts Equal er et bredt anlagt forskningsprogram, som dokumenter muligheter for å skape et bærekraftig og inkluderende samfunn. Sverige har tatt sats gjennom politiske tiltak, hvor initiativene har kommet fra Kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke, og de har derfor gjort seg nyttige erfaringer på praksisnivå. I tillegg har de lagt store summer for satsinger på inkluderende kulturskole, en inkluderende skolesekk og inkluderende bibliotek på bordet. I Danmark er det grasroten som er bærer av mange tiltak og initiativ. På Island har fokuset vært på en språklig utveksling. På denne måten kan det trekkes tråder fra erfaringer i ett land til et annet. Det har gjort samarbeidet lærerikt.
Les meir om dei ulike nettverka i prosjektet.