Museene strever med vedlikehold og bevaring
Mange museer har fortsatt utfordringer med å forvalte gjenstander og bygninger på en tilfredsstillende måte. Det viser Kulturdirektoratets museumsvurderinger for 2022.
– Et av Kulturdirektoratets mål er økt bruk av kunst og kultur for flere. Derfor er jeg glad for å se at mange museer har jobbet godt og bredt med formidling. Samtidig er det avgjørende at både myndighetene og museene selv tar på alvor de utfordringene vi fortsatt ser i denne sektoren, sier Kristin Danielsen, direktør i Kulturdirektoratet.
Som tidligere år er det innen samlingsforvaltning at museene har de største utfordringene. Bevaring, dokumentasjon og digitalisering av samlingene er omfattende og ressurskrevende oppgaver. Tallene for 2022 viser en sakte forbedring av oppbevaringsforholdene for museenes gjenstander. Det er likevel mange museer som har dårlige oppbevaringsforhold, og som ikke når sektorens egne ambisjoner for vedlikehold og restaurering av bygninger og anlegg.
− Museenes rapporter viser oss at de samlet sett ikke møter museumsfaglige standarder for å ta vare på det de forvalter. Museene står i en krevende situasjon, der den eksisterende samlingen kan ta opp plassen for eksempler fra vår egen samtid, sier Torbjørn Urfjell, direktør for samfunn og arena i Kulturdirektoratet.
Les alle museumsvurderingene her
Museene markerte Skeivt kulturår 2022
Kulturdirektoratets gjennomgang viser at mange museer har vært synlige deltakere og aktører i markeringen av Skeivt kulturår 2022.
− Det er tydelig at museene har prioritert denne markeringen, og det viser at museene er viktige institusjoner i arbeidet med å løfte ytringsmangfoldet rundt om i landet, sier Torbjørn Urfjell.
Utstillingen Skeive Sjøfolk ved Bergen Sjøfartsmuseum er et eksempel på hvordan museene bidrar til å gi rom for nye stemmer i fortellingen om landet vårt.
Arbeidet med å gjøre museenes besøksarenaer og formidlingen tilgjengelig for alle viser imidlertid liten utvikling.
− Museene må jobbe mer for at alle skal kunne oppleve byggene og samlingene deres, sier Urfjell. Kulturdirektoratets museumskonferanse i høst vil derfor handle om hvordan museene kan bli mer tilgjengelige.
Les mer om Kulturdirektoratets museumskonferanse
Museene fortsetter å styrke sitt forskningsarbeid
2022 kjennetegnes av vekst i antall formaliserte forskning- og utviklingssamarbeid, antallet ansatte med forskningskompetanse øker også. Det er dessuten fortsatt vekst i antallet publiserte fagfellevurderte forskningsartikler, og 2022 er et toppår innenfor siste femårsperiode.
Inntrykket er likevel at museenes forskningsarbeid i større grad enn annen museumsfaglig virksomhet baserer seg på ekstern prosjektfinansiering, og dermed er utsatt for større uforutsigbarhet.
Fakta om Kulturdirektoratets museumsvurderinger
Vurderingene omfatter museene som får støtte fra Kultur- og likestillingsdepartementet. Kulturdirektoratet vurderer årlig disse museenes rapportering om egen måloppnåelse. Rapporteringen ses opp mot føringer i tilskuddsbrev, styringsdokumenter og museenes egne mål for rapporteringsåret. Vurderingene er gjort på grunnlag av museenes statistikk- og årsrapportering for 2022, i tillegg til statistiske sammenstillinger og tidsserier som viser utviklingstrekk og prioriteringer over tid. Kulturdirektoratet vurderer museenes arbeid på områdene formidling, FoU- og nettverksarbeid, i tillegg til samlingsforvaltning og bevaring.