Kulturrådet øremerker 800 000 kr til funksjonshemmedes historie og kulturarv
Søknadsfrist: 5. desember 2023 kl 13.00
Funksjonshindrede er den største minoriteten i Norge. Forholdene for, erfaringene fra og holdningene til denne gruppen er i liten grad løftet fram i lyset. Funksjonshemmede er sjelden prioritert i allmenne historiske oversiktsverker, i museene og i kulturvernfeltet generelt. Temaområdet er lite dokumentert, og jo lenger tilbake i historien, desto færre er kildene.
Med denne utlysingen ønsker Kulturrådet ved Faglig utvalg for kulturvern å gi pengestøtte til prosjekter som gir økt kunnskap om den norske funkishistorien - om individers liv, om organisasjoners kamp, politikkutvikling og institusjonshistorie. Vi ønsker tiltak som kartlegger, dokumenterer, bevarer eller formidler ulike aspekter ved feltets historie og kulturarv helt fram til i dag.
Hos Norges Handikapforbunds nettsider kan vi lese:
«I våre dager opplever vi at de aller fleste deler våre mål om at funksjonshemmede skal ha de samme mulighetene som andre har til å leve fullverdige liv, delta i samfunnet og bidra med sine ressurser. Slik har det ikke alltid vært. Funksjonshemmede har kjempet en lang og utrettelig kamp for bedre livsvilkår og muligheter for samfunnsdeltakelse. Denne historien er en viktig del av identiteten vår. Ikke minst fordi vi ser at det fremdeles gjenstår mye før målene våre er nådd.»
RAMME OG MÅL FOR UTLYSNINGEN
Kulturvernet skal speile mangfoldet og bredden av erfaringer i samfunnet. Faglig utvalg for kulturvern legger særlig vekt på å stimulere til prosjektbasert innsats hvor marginaliserte grupper og enkeltindividers stemmer og erfaringer blir dokumentert, og at kunnskap om deres livsbetingelser og historie formidles til så mange som mulig. Gjennom frie prosjektmidler utløses engasjement og større aktivitet nasjonalt, regionalt og lokalt.
Målet med den ekstra utlysningen er å støtte prosjekter som gir økt kunnskap om, og formidling av, ulike aspekter ved funkisfeltets historie og kulturarv helt fram til i dag. Vi ønsker at utlysningen vil resultere i flere prosjekter og søknader innen dette temaområdet i årene som kommer.
HVEM KAN SØKE
Det stilles ingen spesielle krav til hvem som kan søke. Frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, bibliotek, kommuner, fylkeskommuner, dokumentarfilmskapere og forlag kan være aktuelle søkere. Søknader fra aktører uten erfaring med Kulturrådet og aktører fra funkisfeltet vil bli spesielt verdsatt.
AKTUELLE TILSKUDDSORDNINGER
Vi ønsker søknader om penger sendt til disse to ordinære tilskuddsordningene:
Prosjektstøtte kulturvern
Ordningen gir tilskudd til prosjektbasert arbeid med innsamling og dokumentasjon. Det gis også gitt tilskudd til bevaring og fysisk sikring av kulturarv. Videre gis det tilskudd til ulike formidlingsprosjekter om vår historie og samtid som skal komme et bredt publikum til gode.
Link til Prosjektstøtte kulturvern
Faglitteratur kulturvern
Ordningen gir trykketilskudd til bokutgivelser med et nedslagsfelt som strekker seg ut over det lokale og regionale. De fleste utgivelsene som får tilskudd er tematisk orientert mot kulturelle, sosiale, økonomiske eller politiske fenomener.
Link til Faglitteratur kulturvern
Du bruker de vanlige søknadsportalene for disse ordningene.
SØKNADSFRIST
Søknadsfristen for denne satsingen er 5. desember 2023 kl. 13.00.
Fristen er sammenfallende med den ordinære fristen for søknader på de to tilskuddsordningene. Mottatte søknader vil bli behandlet med endelig vedtak i starten av mars 2024.
RAMME FOR TILDELING
Det er satt av 800 000,- i friske midler til denne satsingen. Ved tilskudd bevilger Kulturrådets fagutvalg for kulturvern normalt inntil 50 % av budsjettet for det enkelte prosjekt. Søknadssummen bør derfor ikke overstige halvparten av budsjettet. Kulturrådet forutsetter at restfinansieringen dekkes gjennom egenandel og/eller andre kilder.
DIGITALT INFORMASJONSMØTE 1. NOVEMBER KL 10.00-11.30
1. november kl 10.00-11.30 blir det arrangert et digitalt informasjonsmøte om utlysningen.
Har du tilretteleggingsbehov, kan det oppgis i påmeldingsskjemaet.
Vi håper flest mulig melder seg på for nærmere informasjon og eventuelle spørsmål.
Meld deg på informasjonsmøtet her
Påmeldingsfrist: 18. oktober
KONTAKTPERSONER
For spørsmål om utlysningen, informasjonsmøtet og eventuell lufting av prosjektidéer,
ta kontakt pr. telefon eller send e-post til Stig eller Olga: