Felles retningslinjer for 3D-digitalisering av kulturarven
Stadig flere museer jobber med 3D-digitalisering som en del av samlingsforvaltningen og formidlingen. Nå har det kommet retningslinjer for arbeidet fra EUs ekspertgruppe på digital kulturarv, hvor Kulturrådet bidrar.
– Kulturrådet jobber for en mest mulig åpen og enkel tilgang til digitale samlinger. Dette forutsetter felles standarder som sikrer høy kvalitet og mulighet for gjenbruk, sier Bård Bie-Larsen, som er Kulturrådets representant i ekspertgruppen. – Anbefalingene for 3D-digitalisering som nå er lansert bør bli obligatorisk lesning for alle som jobber med 3D-digitalisering i kultursektoren.
EUs ekspertgruppe på digital kulturarv og Europeana (DCHE Group) består av offentlig utnevnte eksperter fra medlemslandene og skal følge opp EUs arbeid med digital kulturarv og Europeana.
– Skal kunst og kulturarven bevares og gjøres tilgjengelig, så fritt som mulig for så mange som mulig, må vi jobbe på tvers av landegrenser, slik at vi utnytter ressurser og deler kompetanse. Avansert teknologi med behov for tunge investeringer og spisskompetanse utvikles og utforskes best i samarbeid på tvers. Kulturrådet ser at deling og gjenbruk av digitale ressurser forutsetter omforente standarder og metoder for tilgjengeliggjøring, og ikke minst en felles politikk for åpen lisensiering, sier Bie-Larsen.
Retningslinjer for 3D-digitalisering
I retningslinjene er det laget en liste over grunnprinsippene for 3D-digitalisering, den inkluderer:
- Vurder verdien og behovet for 3D-digitalisering
- Velg hva du skal digitalisere og for hvilken målgruppen
- Velg hvorvidt digitaliseringen skal gjøres internt eller av ekstern leverandør
- Undersøk rettigheter og planlegg for åpen tilgang
- Bestem minimumskvaliteten det er behov for, men sett den høyeste kvaliteten du har råd til som mål.
- Identifiser hvilke versjoner og formater som er nødvendige for planlagt bruk
- Planlegg for langtidslagring av all data
- Bruk riktig utstyr og arbeidsmetoder
- Beskytt gjenstandene under og etter digitalisering
- Invester i kunnskap om 3D-teknologi, -prosesser og -innhold.
3D-digitalisering i museene
Museene i Norge bruker allerede 3D-digitalisering på flere måter i sitt arbeid. DigitaltMuseum er tilrettelagt for 3D-objekter, med tilskudd fra Kulturrådet. Noen har allerede tatt tjenesten i bruk, blant annet Østfoldmuseene og Tekniska Museet i Stockholm. – Vi håper at flere museer prøver seg med 3D-digitalisering fremover, og benytter DigitaltMuseum til å vise nye sider av objektene, sier Bie-Larsen.
Se eksempel fra Østfoldmuseene nedenfor, hentet fra DigitaltMuseum.
Bymuseet i Bergen har fått midler fra Kulturrådet over museumsprogrammet Digitalisering og digital samlingsforvaltning for å 3D-dokumentere Damsgård Hovedgård og bygningene til det gamle leprahospitalet St. Jørgens, som nå huser Lepramuseet.
I tillegg er Universitetet i Oslo en viktig aktør i prosjektet SitSimLab. Og Anno Museum, Østfoldmuseene og Museene i Akershus har fått støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til et samarbeid med KulturIT om å utvikle VirtueltMuseum, en fellesløsning for å samle museenes satsinger på blant formidling med blant annet 3D – Dette er alle prosjekter vi følger med på, og hvor vi oppfordrer til å legge DCHEs anbefalinger om 3D-digitalisering til grunn for satsingen, sier Bård Bie-Larsen.