Utlyser midler fra den kollektive oppreisningen til romanifolket/taterne
Kulturrådet lyser ut 5,4 millioner kroner til tiltak for å utvikle og synliggjøre romanifolket/taternes kultur, språk og historie. Søknadsfristen er 4. november 2019.
I 2019 overtok Kulturrådet ansvaret for forvaltning av den kollektive oppreisningen til romanifolket/taterne. Det kan søkes om tilskudd til prosjekter som bidrar til:
- å synliggjøre, styrke og videreføre romanifolket/taternes kultur og historie
- å styrke språket romani
- dokumentasjon og formidling av kunnskap om romanifolket/taternes situasjon.
- dokumentasjon av diskriminering
- selvhjelpsvirksomhet
- holdningsskapende arbeid
Prosjekter som omfatter arbeid for og med barn og unge vil bli prioritert.
Kulturrådet skal forvalte midlene i henhold til formålet, og har mål om en trygg, profesjonell og effektiv saksbehandling.
– Kulturrådet vil gjennom ordningen fange opp og være i takt med aktivitet i miljøet, for en best mulig videre utvikling . Det har tatt noe tid å få på plass utlysning av prosjekttilskudd, vi er derfor nå glad for å ha utlysningen klar. Vi ser fram til å få inn mange gode søknader, sier avdelingsdirektør Espen Hernes.
Reell og effektiv deltagelse
Kommunal - og moderniseringsdepartementet (KMD) publiserer innen kort tid en ny forskrift som regulerer forvaltningen av tilskuddsordningen. Forskriften krever at representanter for romanifolket/taterne skal være involvert. Kulturrådet skal utarbeide en strategi som sikrer effektiv deltakelse fra romanifolket/taterne:
– Vi har som mål å være åpne, tydelige og forutsigbare. Deltagelse fra de det gjelder vil også sørge for økt treffsikkerhet i forvaltningen av den kollektive oppreisningen til romanifolket/taterne, sier Espen Hernes.
Bakgrunn for ordningen
For å kompensere for konsekvensene av den alvorlige assimileringspolitikken ført av den norske stat overfor romanifolket/tatere, bevilget Stortinget i 2004 en kollektiv oppreisning på 75 millioner kroner til gruppen. Midlene skulle blant annet bidra til å utvikle og synliggjøre romanifolket/taternes kultur, og løfte romanifolket/taternes språk og historie.
I 2017 vedtok Stortinget at det skulle utvikles en ny modell for forvaltning av denne kollektive oppreisningen, i dialog med romanifolket/taterne. KMD og Kulturdepartementet konkluderte i fellesskap med at forvaltningen av den kollektive oppreisningen skulle overføres til Kulturrådet fra 2019.