Camara Lundestad Joof kommer til Nordic Dialogues
- Vi må bære ubehaget sammen, sier Joof. Vi har stilt henne noen ubehagelige spørsmål om konferansen.
Se videoopptaket med Joof på Nordic Dialogues her
Camara er forfatter, dramatiker og scenekunstner. På Nordic Dialogues gir hun et kunstnerisk foredrag med tittelen "Embracing the uncomfortable conversation". Her gir hun en kunstnerisk innfallsvinkel til hvordan vi kan komme oss gjennom de ladede og ubehagelige samtalene som ofte oppstår når vi diskuterer mangfold.
Hvorfor skal vi ta denne ubehagelige samtalen?
– På en konferanse som denne er maktdynamikken allerede skeiv, når du har alle disse maktpersonene i salen. Og så har du oss andre som skal utfordre, og kritisere. Vi skal komme med politiske og faglige innspill, men vi skal også komme med vitnemål, om hvordan det er å være kunstner med minoritetsbakgrunn i Norden, om hvordan man navigerer disse strukturelle barrierene. Når dette er hvor vi er i 2019, hvorfor har vi ikke kommet lengre? Det er ekstremt ubehagelig å peke på makta og si at dette er ikke godt nok. Og si at, hvis dere ikke klarer å få oss lengre er vi enten nødt til å endre på dere eller så må vi flytte på dere.
Det er klart dette er en ukomfortabel samtale å ha.
Hvorfor er det så ubehagelig?
– All type konfrontasjon – det å sette fingeren på noe blir også å sette fingeren på noen. Samfunnsstrukturer opprettholdes av folk. Det skaper oftest en anspent stemning, et ubehag som den som utøver maktkritikken blir nødt til å bære. Og så ender det ofte med at mottakeren kun sitter igjen i forsvarsposisjon, eller med dårlig samvittighet, og det er ikke konstruktivt. Vi trenger ikke mer dårlig samvittighet, men vi trenger handlingskraft. Vi må gjøre ubehaget kollektivt, ikke individuelt, slik at vi bærer det sammen og tar felles ansvar for det. Målet med konferansen må være at vi skal komme oss gjennom og forbi ubehaget og ut i en produktiv og konstruktiv samtale.
Så det jeg håper å gjøre er å flytte det ubehaget fra scenen og ut i salen.
– Etter mange år i kulturbransjen har jeg hatt nok ubehagelige episoder som jeg kan legge fram som anekdoter. Så man kan si at jeg belyser problemet på den måten jeg alltid gjør. Ved å snakke absurd mye om meg selv, og dele av mine egne flauser og ubehag. For jeg syns det er sykt ubehagelig å stå der oppe. Men jeg er raus nok til at jeg tenker ar vi kan ha det ubehagelig sammen. Jeg kan dele jeg.
– Jeg skal bare varme opp salen, så skal jeg sette meg ned, holde kjeft og lytte og lære litt jeg og.
Camara Lundestad Joof er dokumentarisk scenekunstner, dramatiker og forfatter. Flere av arbeidene hennes, som forestillingen Pavlovs Tispe, og boka "Eg snakkar om det heile tida" har fått bred anerkjennelse. Joof er husdramatiker på Dramatikkens Hus og er fra 2019 det nyeste rådsmedlemmet i Kulturrådet.