Vil du øke mangfoldet? Betal folk for jobben de gjør
Thomas Talawa Prestø leder nettverket Critical Friends. Etter årevis i en overveldende hvit kulturbransje er han tydelig: Det finnes ingen quick fix for å øke kulturelt mangfold. Han har likevel noen gode tips til ledere.
Critical Friends er et nettverk av kunstnere fra alle de nordiske landene, som alle har flerkulturell bakgrunn og strategisk mangfoldskompetanse. Målet med prosjektet har vært å hjelpe kulturaktører å utvikle strategier for et mer inkluderende kulturliv. Resultatene deler de på konferansen Nordic Dialogues i Oslo 2.-3. desember.
De vil også gi sine anbefalinger til Kulturrådet, som i det ferske Statsbudsjettet får i oppdrag å koordinere arbeidet for mangfold i norsk kulturliv.
I tillegg til å lede Critical Friends er Prestø kunstnerisk leder av dansekompaniet og danseskolen Tabanka, og jobber med publikumsutvikling på Dansens Hus i Oslo.
Så, hva er en kritisk venn?
– Det er en alliert som vil prosjektets beste. Og som bringer sin kompetanse inn og gir innspill og konstruktiv kritikk for å oppnå målene.
De siste tre årene har Critical Friends gitt konstruktiv kritikk til blant annet nordiske kulturskoler, museer, og biblioteker. Gruppen har også jobbet med kulturrådene og den politiske ledelsen i Norden. Dette har gitt dem en unik oversikt over strømningene, potensialet og utfordringene i kulturbransjen.
Finn ut hva slags kompetanse du trenger
En av de viktigste utfordringene er ledere som ikke vet hva de trenger, ifølge Prestø.
– Vi ser generelt at mange tror at man bare kan ta et kurs eller få en oppsummering. Eller om man bare får et ark tilsendt med noen anbefalinger eller en formel man skal bruke så går det så lett.
Ledere må forstå at det ikke nødvendigvis finnes en quick fix for å øke mangfoldet i sin institusjon, mener han.
– Man må i større grad anerkjenne at å jobbe med mangfold og å jobbe med etnisitet er en spesifikk kompetanse. En som det tar tid å opparbeide, men en som også bør vektlegges i ansettelsesprosesser og i prosjektledelse.
Ikke be folk om å jobbe gratis
– «Kan ikke du bare lage en liste for meg med på åtte mennesker du kan anbefale?»
Når du ber folk bruke sin tid, sin kompetanse og sitt nettverk, som de gjerne har brukt årevis på bygge opp, betal for jobben de gjør, oppfordrer Prestø.
– «Du er jo ildsjel, du brenner for det!» Den opplever alle i Critical Friends og mange av de jeg jobber med. Mangfoldet i hele kultursektoren drives egentlig av svarte personers frivillighet, og uten dem så faller til og med de gode intensjonene i gjennom.
Dropp vennetjenestene og skaff deg heller en kritisk venn
Etter tre år sitter Critical Friends på mye kunnskap fra hele Norden, som de vil dele på konferansen Nordic Dialogues 2. og 3. desember.
– Vi har kunnet sett på mangfoldshåndteringen på tvers av landegrenser og i mange ulike kultursektorer samtidig, og kunnet sammenligne hva som er best practice, og hva som er fordelene med måten de ulike landene strukturelt har satt opp sitt kulturfelt.
– Å ha den oversikten som Critical Friends nå har, det er både veldig spennende og en fantastisk ressurs som vi håper at feltene vil vite å benytte seg av, selv etter at prosjektet er over.
Om Thomas Talawa Prestø
Prestø har lang fartstid i det norske kunstfeltet. Hans fler-etniske opphav og erfaringer med å operere i "hvite" rom i en "svart" kropp har preget hans kunstnerskap som danser og koreograf. Han er kjent for å ha utviklet Talawa-teknikken, basert på afrikanske og karibiske danseformer. Med kompaniet Tabanka har han vært synlig for mer enn en fjerdedel av Norges befolkning, hatt tre premierer på den Norske Opera og Ballett, hatt to sesonger på Dansens Hus, samt turnert ti land. Prestø sitter i styret i Scenekunstbruket, Balansekunst, Oslo World, Norske Dansekunstnere og er jurymedlem for den årlige Publikumsprisen som deles ut av Norsk Publikumsutvikling.
Om Critical Friends
Critical Friends er et nettverk av kunstnere med mangfoldskompetanse. Gruppen ble etablert for å gi råd og anbefalinger i Kulturrådets prosjekt Inkluderende kulturliv i Norden (2017-2019), og gi innspill til videre arbeid for økt mangfold i norsk og nordisk kultursektor.
Medlemmer i nettverket:
- Thomas Talawa Prestø, leder (Norge).
- Nadia Abraham (Færøyene), grunnlegger og kunstnerisk leder for Faroe Islands' International Minority Film Festival (FIMFF).
- Alexander Montgomery-Andersen (Grønland), danser, scenekunstner og leder for AXL Productions.
- Ninos Josef (Sverige), ballettdanser, skuespiller og aktivist.
- Julienne Doko (Danmark), danser, koreograf og pedagog.
- Jeannette Ehlers (Danmark), visuell kunstner.
- Kemê Pellicer (Finland), visuell kunstner og prosjektkoordinator Globe Art Point.
- Sandra Mujinga (Norge), visuell kunstner og performancekunstner.
- Nermine El Ansari (Island), visuell kunstner.
- Nayab Ikram (Åland), visuell kunstner og fotograf.