Bred bevilgning til litteraturformidling for barn og unge
Prosjektet «Bli bedre fotballspiller av litteratur» i Sandnes er blant søkerne som nå har fått tilskudd fra Kulturrådet. Mer enn 3,7 millioner kroner er fordelt til formidling av litteratur til barn og unge.
Midlene er tildelt til 27 ulike prosjekter gjennom en tilleggsutlysning på tilskuddsordningen for litteraturformidling. Tilleggsutlysningen etterspurte spesifikt søkere som henvender seg til nye målgrupper blant barn og unge, eller inkluderer perspektiver som ofte ikke kommer til uttrykk. Søkere som prøver ut nye ytringsrom for formidling, diskusjon og refleksjon knyttet til litteratur ble særlig oppfordret til å søke.
– Vi ble svært glade for å se at denne tilleggsutlysninga virker å ha fungert slik vi ønsket, at flere folk rundt om i landet har fått øynene opp for Kulturrådet og tenkt at de kan søke om støtte til den ideen de har hatt derifra. Utlysninga har bragt inn søknader til en imponerende variasjon av prosjekter fra folk og miljøer som tidligere aldri har søkt, og den ekstra økonomiske romsligheta knytta til utlysninga har gjort at vi har kunnet tildele støtte til flere gode prosjekter enn vi normalt sett har budsjett til. Jeg håper og tror at vi vil se flere av disse søkerne igjen med nye formidlingsprosjekter rettet mot barn og unge på våre ordinære ordninger i framtida, sier Sigbjørn Skåden, som er rådsmedlem og leder i Kulturrådets faglige utvalg for litteratur.
Tildelingene på tilleggsutlysningen går over to runder, og vedtakene fra den andre runden blir klare i november.
Nye lesergrupper og samarbeidsprosjekter
En rekke av prosjektene som fikk tilskudd retter seg mot elevgrupper som ikke er erfarne lesere. Det gjelder blant annet skolebiblioteket på Sandes videregående skole, som skal gjennomføre prosjektet «Bli bedre fotballspiller av litteratur» for en nystartet toppfotballklasse. Prosjektet vektlegger leselyst og litteraturens mulige funksjon og konsekvenser, og vil vise hvordan litteratur også kan være med på å forbedre idrettsprestasjoner. I tillegg ble det gitt tilskudd til formidlingsprosjekter rettet mot flerspråklige barn flere steder i landet.
Det ble også tildelt større beløp til noen større samarbeidsprosjekter som ønsker å nå bredt ut. Det gjelder blant annet Vågan kommune i Nordland, som skal gjennomføre et prosjekt med ambulerende skolebibliotekar, for å nå barn og unge i et område der folkebibliotekets lokaler ligger geografisk langt unna kommunens ni skoler. Prosjektet skal stimulere til økt leselyst, lesekompetanse og nysgjerrighet for historier og fantasi.
Et prosjekt med nasjonalt nedslagsfelt er et leselystprosjekt i regi av Foreningen !les, med mål om å skape lesende fellesskap på skolefritidsordningene i hele landet. Leselystprosjektet skal utvikle et kursopplegg for SFO-ansatte, og en aktivitetspakke for barna som kan brukes gjennom et helt skoleår. Aktivitetspakken vil fornyes hvert år med utgangspunkt i ti nye høytlesningsbøker.
Se alle tildelingene på tilleggsutlysningen her
(Grunnet tekniske problemer legges listene foreløpig ut i Excel-format.)
Om tilskuddsordningen for litteraturformidling
Tilskuddsordningen for litteraturformidling skal bidra til at en stor bredde av litteratur − primært på norsk, samisk og de nasjonale minoritetsspråkene − blir profesjonelt formidlet til et bredt sammensatt og allment publikum. Ordningen skal bidra til at det inkluderes et mangfold av medvirkende på litteraturscenene i Norge, og stimulere til nyskaping og nye former for programmering og formidling.
På den ordinære runden på tilskuddsordningen for litteraturformidling, som ble behandlet av faglig utvalg for litteratur på samme møte, ble det bevilget midler til 26 ulike formidlingstiltak. Også i den ordinære runden var det sterkt fokus på formidling av litteratur til barn og unge. 20 av søknadene som kom inn, gjaldt prosjekter som retter seg direkte eller indirekte mot barn og unge, og av disse fikk 14 innvilget støtte. Blant de bevilgede tiltakene er de årlige festivalene SILK – Skudeneshavn internasjonale litteratur- og kulturfestival, Kimen litteraturfestival og Raptus tegneseriefestival, samt Ungdomsbokgildet og Filmvisning Ingen hverdag mer, for ungdom.