Cud og Tinna i S12
Utforsking av gjenvunnet glass som materiale for skulpturer, bilder og instrumenter.
Av: Anett Haukås, S12 Galleri og Verksted
Publisert 30.05.2015
Sist endret 29.10.2015
Emne: Kunstløftet
S12 Galleri og Verksted AS, Skostredet 12 / Sparebankgaten 4, 5017 Bergen Kunstløftet Bergen, 08.05.15 Cud og Tinna i S12 Fra 30. april – 16. mai 2014 var den amerikanske kunstnerduoen CUD (John Drury, USA og Robbie Miller, Canada) i Bergen for å lede et kollektivt kunstprosjekt sammen med S12, musikeren Tinna Thorsteinsdottir fra Island.
Målet var å utforske gjenvunnet glass som materiale for å lage skulpturer, bilder og instrumenter sammen med ALLE som ønsket å involvere seg; med et særlig fokus på barn og unge. Det tematiske utgangspunktet for prosjektet var deltakernes og byens identitet, dette skulle underbygges gjennom samarbeid og utradisjonelle måter å tilnærme seg kunstnerisk produksjon på. Vi avsluttet med avduking av «skoen», utstillingsåpning og konserter 16. mai 2014.
Prosjektet var todelt. Den første delen ble kalt «Til Skostredet» og var et kollektivt kunstprosjekt. Her ble byens befolkning invitert til Skostredet for å male på resirkulerte glassflasker og legge glassmosaikk. Flaskene vi brukte, ble donert av våre naboer, kafeer og barer, og i tillegg sørget BiR for ca. 2000 glassflasker.
Gjennom samarbeid med Bergen Internasjonale Kultursenter, Ungdomstiltaket V13, Ungdomshuset 1880 og Kirkens Bymisjon fikk vi spredt informasjon til deres kontakter/brukere, grupper som for oss er viktige. Vi henvendte oss også til den yngre kunstnerspirer ved å integrere prosjektet i vårt faste formidlingsprosjekt, Den kreative søndagsskolen.
Vi samarbeidet med Bærekraftig Liv på Landås og en gruppe studenter fra Universitetet i Bergen, som følgte prosjektet fra begynnelse til slutt. Samtaler med barna og egne observasjoner ble brukt i deres eksamensoppgave som omhandlet barns kunstneriske opplevelser.
Flaskene og musikken
Vi var heldige med været og brukte både Skostredet og vår bakgård flittig. I tillegg til spesielt inviterte grupper kunne også alle forbipasserende delta i prosjektet.
Gaten ble forvandlet til et åpent kulturverksted. To helger på rad ble flasker tømt, renset og malt for så å bli brent i ovnen vår. Malepalettene som ble brukt var av glass og ble på slutten av prosjektet forvandlet til veggbilder som en del av utstillingen til CUD.
Pianisten Tinna Thorsteinsdottir deltok i aktivitetene ute i Skostredet med sitt "toypiano", hvor hun spilte både samtidsmusikk, barnesanger og islandske folketoner. Det ble skapt lyd og røre i Vågsbunnen.
Mosaikkskoen
Del av prosjektet til CUD i S12 var å lage et mosaikkbilde som tok utgangspunkt i våre omgivelser. En av de styggeste veggene i gaten ble valgt for det som skulle bli CUDs største mosaikkbilde hittil – SKOEN. Skoen er den delen av prosjektet som har lengst synlig levetid og som har generert flere gode ringvirkninger, bl.a. i form av nye grafittibilder i nærheten.
De som ble involvert i mosaikkarbeidet var tenåringer og voksne. Tegningen av skoen var laget av CUD som også instruerte i hvordan kutte glass og legge mosaikk. Det er mange som har eierforhold til Skoen i dag.
Som del av åpningsprogrammet 16. mai var det konsert blant annet med ungdomsbandet Kom Nærmere under ledelse av Viggo Krüger.
Ringvirkninger
Gjennom prosjektet lykkes vi i å engasjere lokalsamfunnet med et prosjekt som bidro til interessante samspill mellom barn, ungdom og voksne. Samarbeidet har satt varige spor; deltakerne fikk med seg kunstneriske opplevelser, samtidig som de pyntet opp gaten vår med dekorativ mosaikk og benker av resirkulerte glassflasker.
Flere som deltok i prosjektet var innom S12 nærmest hver dag i to uker for å hjelpe til, legge litt mosaikk eller male på flasker. S12 ble et samlingssted hvor man kunne dra for å «ta litt fri fra hverdagen», føle at man gjør nytte for seg og bidra til å skape noe sammen med andre og være en del av et felles prosjekt. Vi opplevde at flere fikk et slags eierskap til prosjektet og at de senere tok med seg venner og familie for å vise frem hva de har vært en del av.