Frem fra glemselen
Kulturrådet støtter et bredt spekter av kulturvernsprosjekter. Det blir lagt særlig vekt på å støtte tema og fenomener som har fått lite oppmerksomhet. I årets første tildelingsrunde fikk 24 prosjekter støtte, bl.a. prosjekter om matklokketårn i Hedmark, en norsk soldat i den spanske borgerkrigen og menneskets forhold til laksen.
Formålet med Kulturfondets avsetning til kulturvern er å stimulere til prosjektbasert arbeid med innsamling, dokumentasjon, bevaring og formidling av materiale som utgjør grunnlaget for økt kunnskap om historie, kunst, kultur og samfunnsliv i Norge fram til i dag.
I denne første runden i 2016 kom det inn i alt 64 søknader, hvorav 24 har fått støtte. Nedenfor følger en omtale av et knippe av disse prosjektene.
Ordinær prosjektstøtte
I vurderingen av søknadene blir det lagt overordnet vekt på prosjektenes historie- og kulturvernfaglige forankring, profesjonalitet og kvalitet. Kulturrådet er også opptatt av at den tematiske orienteringen har relevans i lys av aktuelle debatter i samtiden.
Se alle tildelingene til kulturvernsprosjekter i denne runden.
Train to Spain
Aldeles har fått kr 150 000 til produksjon av dokumentarfilmen Den frivillige. Filmen inngår i det transmediale, nordiske samarbeidsprosjektet "Train to Spain", som markerer at det i 2016 er 80 år siden den spanske borgerkrigen brøt ut. Konkret er det snakk om produksjon av en film om Martin Schei (1918-1937) fra Førde, en av mange som ofret livet i kampen mot Francos opprørsstyrker. Historien om Schei speiler også vår egen samtid, hvor vi er vitne til trusler mot fred og demokrati. Prosjektet spør hvordan vi skal møte dette, og hvilke krefter det er som mobiliserer unge i dag.
Sangen om havet – Berlevågs havnehistorie
Rein Film har fått kr 200 000 til produksjon av dokumentaren Sangen om havet, som vil formidle havnehistorien til fiskeværet Berlevåg i Øst-Finnmark fra 1800-tallet og fram til i dag. Berlevåg er et samfunn i nord som ligger tett inn på fiskefeltene, og havne- og moloanlegget nettopp her, representerer den mest omfattende utbyggingen i sitt slag i Norge. Anlegget har vært avgjørende for bosetting og videre utnytting av de maritime ressursene i et svært værhardt kystsamfunn i nord. Filmen representerer også et bidrag til styrket formidling av kultur og levesett i Kyst-Norge.
Arkivet etter artisten Abuwa Edema
Ett av prosjektene under bolken arkivtiltak er musikkrelatert, og gjelder bevaring og formidling av arkivet til artisten Abuwa Edema. Prosjektet er initiert av Ebony Record, og innebærer et faglig samarbeid med Oslo byarkiv. Tiltaket er tredelt, og består i å 1) ordne, registrere og avlevere arkivmateriale (1983-2003) til Oslo byarkiv, 2) ordne to harddisker med arkivmateriale før avlevering, og 3) formidle Abuwa Edemas virke som musiker og artist gjennom en permanent nettutstilling. Kulturrådet har vedtatt en bevilgning på kr 150 000 til del 1 og 2.
Matklokketårn i Hedmark
Hedmark fylkeskommune har fått støtte til registrering av bevarte matklokketårn i fire Hedmarkskommuner. Målet er å gjøre kunnskap om tårnenes betydning som historiefortellende elementer tilgjengelig for allmennheten, og å legge til rette for videre bevaring. Det har til nå vært liten oppmerksomhet omkring selve klokketårnene som byggverk. Prosjektet blir gjennomført som en feltregistrering, og innsamlede opplysninger og foto av tårnene vil bli digitalisert og gjort tilgjengelig på Digitalt museum.
Arrestasjonene av jøder i Tromsø
Sadio Nor Teater i Tromsø fått kr 60 000 til ulike arrangementer 18. juni 2016, 75-årsdagen for arrestasjonene av jøder i Tromsø under andre verdenskrig. Arrestasjonene av jøder i Tromsø 18. juni 1941 var den første som ble foretatt i Norge, men er kommet noe i skyggen av tilsvarende hendelser sørpå. Målet er å formidle historien til de jødiske familiene som bodde i byen før arrestasjonene, og livene deres i den lokale fangeleiren på Tromsøya. Foruten ulike formidlingstiltak, består prosjektet av en vandring i byen og en konsert.
Lakseeventyr i nord
Fortellerhuset har fått kr 150 000 i støtte til prosjektet «Lakseeventyret», der denne eldste kunstarten blir brukt sammen med Torgeir Vassviks joik og lydkunst for å undersøke menneskets forhold til laksen. Utnyttelsen av laks har dype røtter innenfor samisk kultur og historie. Prosjektet spør hvilke historier og stemmer som trengs i en tid der tradisjoner faller bort, og der den økologiske krisen også er krise i fortellingen om hvem vi er i forhold til den mer-enn-menneskelige verden. Målet er å undersøke fortellingens kraft som en kreativ respons på og kommentar til dette.
Trykkestøtte faglitteratur
I vurderingen av søknadene blir det lagt overordnet vekt på manuskriptenes historie- og kulturvernfaglige forankring og kvalitet. Kulturrådet legger særlig vekt på å stimulere til utgivelse av publikasjoner som er orientert inn mot tema og fenomen som har fått lite oppmerksomhet – ofte kan det være tale om publikasjoner som dekker «hvite flekker» på historiekartet.
Se alle tildelinger til faglitteratur kulturvern i denne runden.
Fast plass – kvinner på sokkel
Forlaget Press har fått kr 100 000 i trykkestøtte til utgivelsen Fast plass. Boka er forfattet av idéhistoriker Kristin Brantsegg Johansen, og presenterer minnesmerker av kvinner på sokkel i det offentlige rom i Norge. Det er lagt vekt på at de 80 dokumenterte kvinnene representerer alle samfunnslag, fra alenemødre som måtte ty til uortodokse metoder for å brødfø familien, til stemmerettsaktivister og samfunnsengasjerte, politisk aktive, kunstnere og idrettsutøvere. Boka blir vurdert å være et viktig bidrag til å løfte fram kvinner innen en kategori minnesmerker der menn er i et klart flertall.
Bergkunst i Nord-Norge
Orkana forlag har fått trykkestøtte på kr 55 000 til boka Bergkunst nord for Polarsirkelen. Forfatteren, arkeolog Bjørn Hebba Helberg, har de siste 20 årene arbeidet med forvaltning av bergkunst i hele bokas geografiske nedslagsfelt. Del 1 i boka gir et faglig bakteppe med komparative perspektiver over landegrensene, mens del 2 presenterer en detaljert framstilling av alle funn med inngående skildringer og relevante foto og illustrasjoner. Dette er den første samlede framstilling av bergkunst i Nord-Norge.
Biografi om Hannah Ryggen
Pax forlag har fått kr 20 000 i trykkestøtte til boka Hannah Ryggen. En fri av kunst-historiker Marit Paasche. Forfatteren viser til at det er et sentralt mål med denne boka å skildre de enkelte kunstverkenes tilblivelseshistorie og kontekst; hvordan de relaterer seg til sin samtid, til levd liv og til samtidens idéer og tendenser i kunsten og folkekunsten. Publikasjonen framstår som en ny og omfattende framstilling av Hannah Ryggens (1894-1970) liv og virke, og er dels basert på nye kilder som ikke er blitt aktivert i tidligere biografiske utgivelser om denne betydelige vevkunstneren.