Kulturrådet støtter museumsprosjekter om romanifolket/taternes kultur
Kulturrådet har fordelt 5,5 millioner kroner til kulturvern-prosjekter over hele landet. Haugalandmuseet og Anno Glomdalsmuseet får til sammen 890 000 kroner til å formidle romanifolket/taternes kultur og historie.
– De aller fleste av oss vet alt for lite om reisende folks rolle i norgeshistorien. Derfor er det utrolig viktig å gi støtte til ildsjeler og fagfolk som tar vare på og formidler denne ofte oversette delen av vår felles historie, sier Bjørn Hatterud som leder Kulturrådets faglige utvalg for kulturvern.
Fast utstilling om båtreisende
Haugalandmuseet i Vestland får 400 000 kroner fra Kulturrådet til en fast utstilling om romanifolket som reiste sjøveien, ofte kalt båtreisende. Museet har i en årrekke jobbet tett med folkegruppa om å formidle deres historie og kultur, særlig gjennom undervisning og verksteder for barneskoleelever. Med en ny basisutstilling bestående av foto, arkiv og gjenstander, er ambisjonen å utvide undervisningen til elever i ungdomsskolen og den videregående skolen.
Haugalandmuseet får også 90 000 kroner til å registrere steder som har vært viktige for de båtreisende i offisielle systemer som kommuner, fylkeskommuner og riksantikvaren bruker i kulturminneforvaltningen. Det skal bidra til at også romanifolkets kulturminner tas hensyn til i fremtidige reguleringsplaner.
Kulturminner skal merkes med informasjonsskilt
Også ved Anno Glomdalsmuseet i Innlandet jobber de med romanifolket/taternes kulturminner i landskapet. Museet skal utarbeide en modell for å samle inn, systematisere og synliggjøre sporene etter den nasjonale minoritetens tilstedeværelse i fysiske miljøer. Etter hvert skal det settes opp informasjonsskilt for folk som ferdes rundt de registrerte stedene. Kulturrådet støtter prosjektet med 400 000 kroner.
Kulturvern over hele landet
Kulturrådet fikk til sammen 75 søknader til ordningen prosjektstøtte kulturvern i denne runden, som er ny rekord. 30 prosjekter får tilskudd på til sammen 5,5 millioner kroner. Blant dem er Niccofilm som får 200 000 til å lage dokumentar om den 85 år gamle kunstneren Oddvar Torsheims arbeid med en ny utstilling på Knutholmen i Bremanger. Museene i Akershus får 300 000 kroner til å formidle kvinnehistorie og skeiv historie under krigsårene og okkupasjonstiden i Norge. Grinimuseet i Bærum skal blant annet få en egen utstillingsdel om de kvinnelige fangene på Grini.