Stiller ut ny kunst i gamle bygg
- Vi skaper møter mellom samtidskunst og flere hundre år gamle bygninger, sier Benedikte Jansen, prosjektleder for Kunstarsenalet i Kongsvinger. - Det hadde ikke vært mulig uten ordningen med gjesteoppholdsstøtte for arenaer.
Det har gått snart et tiår siden Kongsvinger festning ble døpt «Kulturfestningen i grenseland». Nå skal det gamle våpenarsenalet på festningsområdet ombygges til et flerbrukslokale som blant annet skal stille ut visuell kunst. Prosjektet Kunstarsenalet skal stå for flere utstillinger i tiden fremover, med Benedikte Jansen i Kongsvinger Kunstforening som prosjektleder. – Vi bygger det opp stein for stein, allerede før arsenalet står klart, forteller hun.
Måtte hente inn fagfolk
Kongsvinger Kunstforening har jobbet med prosjektet siden 2016, forteller Jansen. Selve ombyggingen er det Forsvarsbygg som står for, og så har kunstforeningen blitt invitert inn for å bidra med innholdet. Men kunstforeningen er en ideell organisasjon som drives på frivillig basis. Nå er målet å etablere Kunstarsenalet som et sted der man kan se samtidskunst av høy kvalitet. For Jansen ble det tydelig at de måtte hente inn fagfolk, og via paraplyorganisasjonen Norske Kunstforeninger fikk hun et tips om Kulturrådets ordning for gjesteoppholdsstøtte for arenaer.
Ordningen for gjesteoppholdsstøtte skal gi kunst- og kulturarenaer i Norge mulighet til å invitere kuratorer, programskapere, frittstående arrangører eller kunstnere til samarbeid om programutvikling og kunstproduksjon. Gjennom ordningen gis det støtte til å dekke honorar, reise og opphold for de som inviteres. Formålet er å styrke arenaenes muligheter for utvikling av innhold og kompetanse på programmeringsarbeid og programutvikling. Prosjektet har også fått tilskudd gjennom Kulturrådets ordning Rom for kunst, som gir støtte til utvikling av arenaer og kulturbygg.
Les mer om gjesteoppholdsstøtte for arenaer her.
- Vi tenkte og lette litt før vi fant rett person, sier Jansen. Det løste seg da frilanskurator Helga-Marie Nordby kom til Kongsvinger og så på prosjektet med et profesjonelt blikk. Nordby har lang erfaring bak seg som kurator på en rekke ulike utstillinger både i Norge og utlandet.
– Sammen fant vi ut at vi må åpne opp og vise hvor flott festningen er for kunstopplevelser. Nå skal vi bruke rommene inne i selve festningsmuren som visningssteder. Da kan vi skape møter mellom samtidskunst og flere hundre år gamle bygninger som kommer til å bli helt unike, forteller Jansen.
Første i en trilogi
Den første utstillingen får navnet Festningen og åpner i august i år. Den vil være del én i en trilogi, der de neste delene – Elven og Skogen – kommer i 2020 og 2021.
- Vi skal sette opp busser fra Oslo og sørge for at det kunstinteresserte publikummet får en fin utflukt, sier Jansen. På Kongsvinger ligger også Kvinnemuseet, Kongsvinger museum, et fengselsmuseum og et militært museum, og også kunstforeningens egne lokaler vil ha åpen utstilling.
– Vi kommer til å gjøre åpningen til en skikkelig event med kunstguider og konserter, sier Jansen. – Det å bruke rommene inne i muren til å stille ut stedsspesifikke verk er noe ingen har gjort før. Det kommer til å bli kjempespennende rammer for kunstnerne, og jeg gleder meg stort.