Kunstens rolle i sosiale fellesskap
Hvilken rolle spiller kunst i samtidens sammensatte samfunn? Det er et av de viktigste spørsmålene i forskningsprogrammet Kunst og sosiale fellesskap. Høsten 2020 inviterte prosjektet professor i sosiologi Aksel Tjora og kunst- og kulturforsker Sabine Dahl Nielsen til å holde foredrag om felleskapsbegrepet fra hvert sitt faglige ståsted. Opptak av foredragene finner du her.
Det finnes mange forventninger til at kunst skal bidra til å danne og styrke opplevelsen av fellesskap og samhold i samfunnet. Særlig innenfor kulturpolitikken er kunstens bidrag til demokratiutvikling og sosiale fellesskap fremhevet som viktig, blant annet på bakgrunn av en stadig mer oppdelt offentlighet. Kulturmeldingen Kulturens kraft. Kulturpolitikk for framtida (Meld. St. 8, 2018–2019) går så langt som å skrive fellesskapsdannelse og demokratiutvikling inn i selve grunnlaget for å prioritere kunst og kultur som politikkområde, på linje med kunstens egenverdi og økonomisk verdiskaping.
Foredrag om felleskapsbegrepet
Den første fasen av forskningsinnsatsen Kunst og sosiale fellesskap ble initiert for å gi dypere innsikt i hvordan kunstneriske praksiser virker i samfunnet. Hvilke forståelser av fellesskap og offentlighet ligger til grunn for kunstens praksiser? Skapes det nye offentligheter og tilhørigheter, eller forholder kunsten seg til fellesskaper som allerede er etablert? Og hvilken kunst er det egentlig snakk om? Hvem lager kunsten, og hvem oppsøker den?
Til forskningsprogrammets arbeidsseminar oktober 2020 inviterte Kulturrådet, i samarbeid med Statens Kunstfond, professor i sosiologi Aksel Tjora og kunst- og kulturforsker Sabine Dahl Nielsen til å drøfte fellesskapsbegrepet med utgangspunkt i egen forskning.
Om foredragsholderne
Aksel Tjora er professor i sosiologi på NTNU i Trondheim og forfatter av boken Hva er fellesskap? (Universitetsforlaget, 2018). Tjoras sosiologiske dypdykk i fellesskapsforståelser danner utgangspunktet for foredraget. Han tar blant annet for seg forholdet mellom fellesskap og interaksjon, og hvordan de flyktige eller situasjonsbetingede fellesskapene som ofte knyttes til kunstnerisk praksis, kan bidra til mer varige fellesskapsstrukturer i samfunnet.
Sabine Dahl Nielsen er postdoktor på Institut for kunst- og kulturvidenskab på Københavns Universitet, der hun forsker på kunstneriske og kuratoriske praksiser ut fra teorier om radikalt demokrati og begrepet postmigrasjon. I foredraget utvikler hun et konfliktsensitivt perspektiv på fellesskapsdannelser med utgangspunkt i den kunstneriske praksisen til DAAR (Decolonizing Architecture Art Residency) ved Sandi Hilal og Alessandro Petti.
Foredragene deles med tillatelse fra Aksel Tjora og Sabine Dahl Nielsen.
Om prosjektet Kunst og sosiale fellesskap
Forskningsprogrammet «Kunst og sosiale fellesskap» skal stimulere til forskning om kunsts rolle og virkemåter i samfunnet med særlig vekt på kunsts offentlige side, ulike former for fellesskapsdannelser og kunsts verdi og effekt på individ- og samfunnsnivå.
Programmet er et samarbeid mellom Norsk kulturråd og Statens Kunstfond, Danmark. Gjennom utlysning av midler til forskningsprosjekter skal programmet legge til rette for nordisk forskningssamarbeid og studier med utgangspunkt i den nordiske kunstscenen.
Første fase i prosjektet startet opp i 2018 og en rekke prosjekter er igangsatt.
Her finner du mer informasjon om forskningsprosjektet.
Andre fase starter opp i år og en utlysning skal etter planen være klar i løpet av mai, med søknadsfrist tidlig på høsten. Prosjektene som inngår i programmet, forventes å starte opp før utgangen av året.
Her kan du lese mer om fase to av programmet.