Hun skal lede Kulturrådets nye avdeling for kulturanalyse
– Kulturrådet bør bidra til både å opplyse og engasjere til debatt om kunsten og kulturens rolle og betydning for et demokratisk, inkluderende og innovativt samfunn, sier Renate Enemark Bergersen. I oktober tiltrer hun som direktør for Kulturrådets nye avdeling for kulturanalyse.
Renate Enemark Bergersen kommer fra stillingen som direktør i PwC Consulting, der hun jobber med strategi og innovasjon i offentlig sektor. Hun er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH), har cand. mag. i humanistiske fag fra Universitetet i Bergen, samt en mastergrad i italiensk litteratur fra UiO. Hun har 15 års erfaring med analyse, utredning, strategi- og virksomhetsutvikling i offentlige kunnskapsorganisasjoner, og har jobbet på de fleste nivåer i forvaltningen.
– Jeg har et stort engasjement for kunst- og kultursektoren. I Kulturrådet ønsker jeg å bruke alt jeg kan om analyse- og utredningsarbeid, forvaltningspolitikk, digitalisering og prosjektledelse, sier Enemark Bergersen.
Styrker rollen som kunnskapsprodusent
I kulturmeldingen Kulturens kraft – Kulturpolitikk for framtida, heter det at Kulturrådet bør ta et større ansvar for utvikling og produksjon av statistikk, utredninger og analyser på kunst- og kulturområdet. Det er i tråd med Kulturrådets egne ambisjoner.
– Vi sier i strategien vår at vi skal styrke vår rolle som kunnskapsprodusent. Som forvaltningsorgan for kunst og kultur over hele landet har vi en unik innsikt. Nå skal vi bruke denne innsikten til å analysere og respondere på trender i vår tid, sier Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet.
– Da trenger vi nye metoder og verktøy som bygger videre på det gode arbeidet vi allerede driver innen forskning og utvikling. Derfor oppretter vi en ny avdeling for kulturanalyse som skal sikre god koordinering av vår samlede kunnskapsproduksjon, fortsetter Danielsen.
Den nye analysedirektøren mener kulturanalyse er en forutsetning for en mer kunnskapsbasert kulturpolitikk.
– Kulturmeldingen trekker opp ambisiøse mål for kulturpolitikken. Disse er det ikke mulig å nå uten kunnskap om hva som virker, hvilke effekter som oppnås, hvor man ikke lykkes godt nok i dag, og hva det er behov for fremover. Kulturrådet bør ha en selvskreven rolle i dette, og bidra til både å opplyse og engasjere til debatt om kunsten og kulturens rolle og betydning for et demokratisk, inkluderende og innovativt samfunn, sier Renate Enemark Bergersen.
Kunnskap må føre til handling
– Jeg er svært fornøyd med å få Renate med på laget. Hennes utdanning, lange erfaring i offentlig forvaltning, og engasjement for kunst og kultur, er som skreddersydd for å lede analysearbeidet i Kulturrådet, sier Kristin Danielsen.
Renate Enemark Bergersen ønsker at den nye analyseavdelingen skal løfte Kulturrådets rolle som kunnskapsprodusent og premissleverandør.
– Min ambisjon er at vi skal tørre å ha tydelige meninger, og at disse skal være basert på et solid faglig fundament. Kunnskap må føre til handling for å ha verdi. Det håper jeg at den nye avdelingen vil bidra til.