Følgeevaluering av kulturell og kreativ næring
I de senere årene har regjeringen satset på å utvikle og styrke kulturelle og kreative næringer. Østlandsforskning er nå tildelt oppdraget med å utføre en følgeevaluering av satsingen. Forskningsprosjektet er bestilt av Kulturdepartementet og iverksatt av Kulturrådet.
Østlandsforskning, i samarbeid med Samfunnsøkonomisk Analyse og Kontigo Sverige, er tildelt nytt FOU oppdrag fra Kulturrådet om å utføre følgeevaluering av regjeringens satsing på kulturell og kreativ næring i perioden 2018-2022. Arbeidet vil utføres av Professor Atle Hauge (prosjektleder), Karin Ibenholt, Birgitta Ericsson, Fil. Dr. Gøran Hallin og Marthe Norberg-Schulz. Kontrakten har en kostnadsramme på 3.5 millioner kroner eks. mva.
Regjeringens satsing på kulturell og kreativ næring, fra 2017, har som mål å bidra til vekst, verdiskaping og arbeidsplasser via økt investering i, og omsetning av, kunst- og kulturproduksjoner. Satsingen skal også bidra til økt kunnskap om kultur som næring, samt til en koordinert virkemiddelinnsats. Innovasjon Norge, Norsk kulturråd og organisasjonene i Norwegian Arts Abroad (NAA): Office of Contemporary Arts, Norwegian Literature Abroad, Norsk filminstitutt, Norwegian Crafts, Music Norway og Danse- og Teatersentrum - har fått i oppdrag fra Kulturdepartementet å utvikle og iverksette ulike tiltak under satsingen. Det ble i 2017 bevilget totalt 59,4 millioner og i 2018 68,4 millioner kroner til formålet. Tilskuddene til Kulturrådet, Innovasjon Norge og de seks organisasjonene i NAA er foreslått videreført i statsbudsjettet for 2019.
Følgeevalueringen skal vurdere og dokumentere effekten av satsingen, og, dersom det er grunnlag for det, komme med innspill til justeringer underveis. I prosjektperioden 2018–2022 vil det bli utgitt tre analyserapporter. Det vil videre bli gjennomført aktiviteter som kan bidra til teori- og kunnskapsutvikling innenfor området, og til kunnskapsdeling og formidling av resultater til tilskuddsmottakere og andre interessenter.