Felles-skapte forståelser av fellesskap (3F)
Prosjektet 3F søker å bidra til utvikling av ny kunnskap om og forståelse av fellesskap, i relasjon til prosesser, praksiser og produksjon av kunstprosjekter, så vel som hvordan dette erfares utenfra.
Medvirkende
Aksel Tjora, NTNU/ Sosiologisk poliklinikk
Marius Lervåg Aasprong, Sosiologisk poliklinikk
Edvine Larssen, kunstner og forsker
Anne-Gro Erikstad, LevArt
Prosjektbeskrivelse
Prosjektet 3F søker å bidra til utvikling av ny kunnskap om og forståelse av fellesskap, i relasjon til prosesser, praksiser og produksjon av kunstprosjekter, så vel som hvordan dette erfares utenfra. Gjennom bruk og videreutvikling av induktive metodologier (som stegvis-deduktiv induksjon, SDI) på tvers av sosiologi og kunstnerisk utviklingsarbeid vil 3F undersøke (1) ulike erfaringer med og forståelser av fellesskap i og omkring samtidskunst og (2) videreutvikling av metodologier på tvers av kunstnerisk utviklingsarbeid og kvalitative forskningsmetoder for å utforske slike sammenhenger på nye måter.
Det første spørsmålet er knyttet til LevArt/PARK (i Levanger) som empirisk plattform. Det andre spørsmålet utnytter plattformen LevArt i tillegg til ulike eksperimentelle performative kunstformer for metodeutvikling.
Bakgrunn 1: Fellesskapets nyanser
For å utforske forholdet mellom kunst og fellesskap, tar vi utgangspunkt i en nyansert fellesskapsforståelse presentert i boka Hva er fellesskap (Tjora 2018), hvor fellesskap utvikles gjennom samhold, integrasjon, sosial interaksjon, identifikasjon, kommunikasjon, arbeid og fysisk nærvær. Et slikt mangfoldig fellesskapskonsept er utviklet fra ulike samfunnsvitenskapelige tradisjoner og legger grunnlaget for en kritisk inngang til fellesskapets muligheter. På den ene siden må fellesskap betraktes som skjøre: De må kontinuerlig oppfattes, tas vare på og fornyes. På den annen side er vi alle «fellesskapsbyggere» ved at vi skaper fellesskap og opplevelser av fellesskap ved ulike former for sosial interaksjon. Med utgangspunkt i det vi kan kalle en konstruktivistisk‐interaksjonistisk posisjon, hvor virkelighetsforståelse skapes i sosiale sammenhenger – gjennom handling og forhandling – skaper vi samfunn kontinuerlig.
Bakgrunn 2: Nye allmenninger (commons) i kunstfeltet
Nye kollektive praksiser og performativitet endrer offentligheten, som beskrevet av Judith Butler i Notes Toward a Performative Theory of Assembly (2015). Vi ser en tilbakekomst av performance i offentlig kunst som en del av denne konteksten, hvor hennes begrep om performative forsamlinger beskriver hvordan kropper‐i‐allianse endrer det offentlige rommet. Diskursen omkring allmenning («det å allmenne») som en radikal og frigjørende praksis vokser ut av dette behovet for en redefinisjon av offentlighet og offentlig rom som har gjort seg gjeldende gjennom hele 2000‐tallet. Typisk, når dette blir en form for kunstnerisk og kuratorisk praksis, er at den like gjerne finner sted i utstillingsrommet som i uterom, i rurale områder så vel som i urbane strøk.
Håp om nye former for fellesskapsforståelse i møtet mellom kunst og sosiologi
3F har som mål å undersøke blinde soner mellom sosiologiske og kunstneriske tilnærminger både for å utvikle og utforske fellesskapets mange former. Gitt denne store ambisjonen, tar prosjektet med seg en visshet om at 3F bare kan representere et startpunkt for en større nysgjerrig ekspedisjon i tverrdisiplinært terreng.