Diktet digitalt
Prosjektet «Diktet digitalt» skal gi ny kunnskap om hvordan den digitale mediekulturen preger lyrikk som estetiske praksis.
Medvirkende
Hans Kristian Rustad (UiO)
Prosjektbeskrivelse
Lyrikk er en fleksibel diktart og en estetisk praksis som lever godt i den digitale kulturen. Poeten Rupi Kaur har gått fra å være en populær poet på Instagram, med et antall lesere som få bokpoeter har opplevd, til å toppe New York Times sin bestselgerliste med diktbokdebuten Milk and Honey (2015). Suksessen ville neppe vært mulig uten Instagram. Likeledes spilte YouTube – som et sted for distribusjon av lyrikkopplesninger – en sentral rolle for Yahya Hassans diktsamling Yahya Hassan (2013) og dens utbredelse og politiske slagkraft.
På en litt annen måte produserer Johannes Heldén og Christian Yde Frostholm digital lyrikk og installasjoner der gamle og nye medier møtes. Ottar Ormstad utvikler sin lyrikk for framvisning på datamaskin og i bøker. Mette Moestrup og Marie Silkeberg distribuerer lyriske tekster på egne nettsider, på YouTube og i bøker. Disse og andre samtidspoeter tar i bruk digitale medier og skaper et mangfold av nye lyriske former: lyrikk som er digital born, Twitter- og Instagram-lyrikk, YouTube-lyrikk, poesifilm, digitale diktopplesninger og lyrikk publisert på nettsteder.
Samtidig publiserer mange av de samme poetene fortsatt lyrikk i bøker, tidsskrifter, separate chapbooks og i diktantologier. Det er blitt umulig for samtidspoeter å ikke forholde seg eksplisitt eller implisitt til digitale medier i produksjonen og distribusjonen av sin lyrikk. De vandrer friksjonsfritt mellom analoge og digitale medier.
Gjennom medieorienterte og intermediale analyser av et utvalg samtidslyrikk skal «Diktet digitalt» bidra med ny kunnskap om hvordan den digitale mediekulturen preger lyrikk som estetisk praksis, samt hvordan denne utfordrer etablerte forståelsesformer og begreper som tekst, verk, lyrikk, poesi og poet. Videre retter prosjektet oppmerksomheten mot hvordan lyrikk beveger seg på tvers av analoge og digitale medier, samt hvordan samtidslyrikk tematisk og formmessig reflekterer det nye mediemangfoldet i en digital tidsalder.