Det medierte minnestedet
Prosjektet «Det medierte minnestedet» skal gi kunnskap om historie- og kulturarvsformidling i den digitale kulturens tidsalder.
Medvirkende
Ingvild Hagen Kjørholt (prosjektleder, Falstadsenteret/NTNU), Ingeborg Hjorth (Falstadsenteret), Insa Müller (NTNU) og Anette Homlong Storeide (NTNU/Falstadsenteret).
Prosjektbeskrivelse
Hvordan preger digitale medier vår opplevelse av tid og rom? Kan en app få oss til å erfare et historisk sted på en helt ny måte? Og er digitale formidlingsverktøy verdt å investere i? «Det medierte minnestedet» (MeMin) er et tverrfaglig forskningsprosjekt der fire forskere fra NTNU og Falstadsenteret skal utvikle ny kunnskap om historie- og kulturarvsformidling i den digitale kulturens tidsalder. Et viktig mål er å gi kunnskap som er nyttig for utviklingen av gode formidlingsverktøy på museer og minnesteder i fremtiden.
De siste årene har museer og minnesteder verden over tatt i bruk nye digitale verktøy som bruker VR- og AR-teknologi for digitalt å (re)konstruere historiske bygninger og landskaper. Ett slikt verktøy er appen «Falstad digital rekonstruksjon», som ble lansert i 2018. Appen viser hvordan Falstad så ut i 1945, da en av nazistenes største fangeleirer på norsk jord, SS Strafgefangenenlager Falstad, lå her. Den er bundet til landskapet ved hjelp av geolokasjon. Publikum inviteres slik til å bevege seg i et fysisk nåtidslandskap, mens de gjennom skjermen kan utforske et digitalt rekonstruert leirlandskap.
«Falstad digitale rekonstruksjon» er det sentrale caset for MeMin. Forskningen er forent i tre forskningsspørsmål: Hva karakteriserer «Falstad digital rekonstruksjon» som medium? Hvordan forholder brukerne seg til minnestedet gjennom «Falstad digital rekonstruksjon? På hvilke måter forholder «Falstad digital rekonstruksjon» seg til andre medier som tradisjonelt har vært brukt for å kople tid og rom i formidling på historiske steder?
MeMin finansieres av Kulturrådet, Falstadsenteret og Det humanistiske fakultet ved NTNU.