Full klaff for Norge i Kreativt Europa
Vest-Agder museums "Identity on the Line" er ett av prosjektene som har fått tilskudd over "Kreativt Europa".
Norge har fått støtte til to store samarbeidsprosjekter over EUs kulturprogram, «Kreativt Europa». I Norge har Kulturrådet ansvar for å veilede og informere søkerne i dette programmet.
Kreativt Europa er EUs program for kulturell og kreativ sektor. Gjennom Kreativt Europa kan norske aktører innen kunst, kultur, film og TV få støtte til internasjonalt kultursamarbeid, og det er Kulturrådet som har ansvar for å informere og veilede norske søkere om kulturdelen av programmet. I år kom det inn 346 søknader fra hele Europa. Totalt har 19 store prosjekter ble innvilget, og to av dem ledes fra Norge. I tillegg deltar 10 norske aktører som partnere i ulike prosjekter.
– Det er et trangt nåløye, og det er sterkt av Norge å få innvilget to store søknader i denne runden, sier Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet. – Norske kulturaktører hevder seg godt internasjonalt, og jeg er glad for at Kulturrådet har kunnet bidra med veiledning i dette spennende programmet.
To norskledede prosjekter basert i Agder
Vest-Agder-museets Identity on the Line handler om hvordan folk har forflyttet seg i Europa de siste 100 årene. Prosjektet er et samarbeid mellom syv museer og to universiteter i Norge og seks andre europeiske land. Basert på intervjuer med tidligere migranter og deres etterkommere, skal prosjektet skape utstillinger, publikasjoner, workshops og skoleopplegg for elever i de ulike landene. Resultatet blir en vandreutstilling som vil reise gjennom Europa.
Universitetet i Agders ConnectUP – The lives of the others skal utvikle en versjon av samfunnet med mindre kulturell ekskludering. Under veiledning fra profesjonelle kunstnere skal unge mennesker med ulik bakgrunn og ulike evner dele opplevelser i ulike teaterprosesser. Gjennom denne prosessen skal de unge samhandle med og bli kjent med andre liv. Prosjektet har hele 13 samarbeidspartnere fra 11 ulike land. Universitet i Agder deltar også som partner i Vest-Agder-museets prosjekt, samt i et prosjekt om europeisk kammermusikk med tysk prosjektleder.
Flere arbeider med kultur og inkludering
Videre er en rekke norske aktører med som partnere i andre prosjekter som har fått støtte i denne runden:
• Assitej Norge – partner i UiAs prosjekt «ConnectUp»
• Oslo World – partner i prosjektet «Keychange» (Tyskland)
• Regionteateret i Møre og Romsdal – partner i prosjektet «PLAYON! – New Storytelling with Immersive Technologies» (Estland)
• Ultima-festivalen – partner i prosjektet «Sounds Now» (Belgia)
• Norwegian Entertainment Managers & Agents Association (NEMAA) – partner i prosjektet «European Music Managers Mentorship Activation» (Finland)
• ICORN International Cities of Refuge Network – partner i prosjektet «Act for global change: a Global Conversation from the arts to the world» (Belgia)
• Rogaland Teater – partner i prosjektet «BUZZ Network» (Storbritannia)
• Factory Foreningen – partner i prosjektet «Moving Classics Sonic Flux» (Storbritannia)
• OsloMet – partner i prosjektet «Green Revisited: Encountering Emerging Naturecultures (GREEN)» (Latvia)
• Teater Manu – partner i prosjektet «INTERNATIONAL SIGN – Connecting Deaf Performing Arts» (Sverige)
– Det er gledelig at flere av prosjektene tar for seg mangfold og inkludering. Dette er viktige satsingsområder både i kulturmeldingen og i Kulturrådets daglige arbeid, sier Danielsen.
Det blir en ny søknadsrunde i høst, med nye muligheter for norske søkere. Flere opplysninger her.