EU-priser til norsk litteratur og kulturarv
2015 ser ut til å bli et særdeles godt år for norske kulturaktørers synlighet i Europa. Ida Hegazi Høyer er tildelt EUs litteraturpris, mens Eidsvollsbygningen og uthusprosjektet på Røros har fått tildelt Europa Nostra Award/EUs kulturminnepris.
EU deler hver år ut kulturpriser innen kulturarv, musikk, litteratur og arkitektur, tidligere har blant andre Operabygningen, Nico og Vince og Carl Frode Tiller mottatt priser.
EUs litteraturpris til Ida Hegazi Høyer
Ida Hegazi Høyer er en av tolv europeiske forfattere som mottar EUs litteraturpris for 2015. Hun mottar prisen for romanen Unnskyld som kom ut høsten 2014. I juryens begrunnelse heter det: «Romanen demonstrerer hennes litterære talent og særegne stil, preget av et smittende engasjement, reflektert medfølelse og poetiske, ofte paradoksale vendinger. Ved hjelp av flerdimensjonale narrativ og et effektivt poetisk billedspråk, stiller Høyer viktige spørsmål som peker mot smerten bak blindflekkene i et moderne samfunn.»
Unnskyld er Høyers tredje roman. For de to første romanene, Under verden og Ut, ble hun tildelt Bjørnsonstipendet i 2014.
EUs litteraturpris deles ut årlig til flere europeiske forfattere og bidrar til å spre europeisk kvalitetslitteratur. Prisen er en del av EUs kulturprogram Kreativt Europa, og romaner som har mottatt prisen blir prioritert under det samme programmets støtteordning til oversettelse av skjønnlitteratur. Pristildelingen til Ida Hegazi Høyer vil derfor være til stor glede for lesere over hele Europa.
Tidligere norske prisvinnere er Carl Frode Tiller og Gunstein Bakke.
EUs kulturminnepris til Eidsvollsbygningen og uthusprosjektet på Røros
EUs kulturminnepris/Europa Nostra premierer hvert år eksempler på fremragende bevaring av kulturarv. I tillegg gis det priser til forskningsprosjekter og prosjekter som utdanner, opplærer og bevisstgjør om kulturarv.
Eidsvollsbygningen er av stor nasjonal betydning og ved 200-års jubileet for Grunnloven var en grundig restaurering av bygningen ferdig. For dette arbeidet har Statsbygg , som har restaurert bygningen, mottatt EUs kulturminnepris 2015 i kategorien restaurering. Prisen anses som en viktig annerkjennelse av Eidsvollsbygningen i en europeisk sammenheng, skriver Eidsvoll 1814 i en pressemelding:
- Eidsvollsbygningen er unik i norsk sammenheng, sier direktør ved Eidsvoll 1814, Erik Jondell. - Med denne prisen tillegges den også en sentral plass i den europeiske kulturarven. - Slik Grunnloven var influert av europeiske idealer, var også Carsten Ankers hjem det i 1814
Uthusprosjektet, Røros
Røros har vært oppført på UNESCOs Verdensarvliste siden 1980. Byen var tidligere et gruvesamfunn med basis i store kopperforekomster. Bygningsmassen består av et stort antall originale tømmerhus med tilhørende uthus. Disse var del av et bymessig landbruk som gruvearbeiderne benyttet seg av. Dette prosjektet handler spesielt om istandsetting og vedlikehold av uthusbygningene. Siden 1996 har mer enn 400 bygninger blitt restaurert. Uthusprosjektet mottar Europa Nostra Award/ EUs kulturminnepris 2015 i kategorien Utdannelse, trening og bevisstgjøring.
– Dette er en anerkjennelse og en påskjønnelse for det arbeider som er gjort over lang tid i kommunen vår og der det over tid er bygget opp en betydelig lokal kompetanse på å ta vare på blant annet den gamle trehusbebyggelsen i og rundt Bergstaden Røros, sier ordføreren i en pressemelding.
I sin begrunnelse trekker juryen fram det unike samarbeidet mellom sentrale myndigheter og eierne av bygningene som sammen har valgt ut håndverkere spesielt skikket til å restaurere den enkelte bygning.
«Beslutningen om å sette i stand disse uthusbygningene ble tatt etter anbefalinger fra ICOMOS. Det som særlig gjorde inntrykk på juryen var det tette og meget gode samarbeidet mellom statlige myndigheter, kommunen og huseierne. Prosjektet utviklet seg til å bli en plattform for selvstendig næringsdrivende håndverkere knyttet opp til det pågående restaureringsarbeidet. Det har fungert som et midtpunkt for opplæring innenfor en lang rekke håndverk og ferdigheter. Dette i kombinasjon med de undersøkelser som er foretatt i forbindelse med restaureringen har gitt prosjektet internasjonal anseelse og synlighet.»
Om Europa Nostra og Kulturminneprisene
Europa Nostra er en ideell, frivillig organisasjon som arbeider for aktiv beskyttelse og bevaring av den europeiske kulturarven. De årlige pristildelingen er gjort i samarbeid med og støtte fra EUs kulturprogram Kreativt Europa. Kreativt Europa gir også støtte til samarbeidsprosjekter for bevaring og beskyttelse av kulturminner.
Utdelingen av EUs kulturarvpris/Europa Nostra-prisen finner sted i Oslo rådhus 11.juni 2015. På denne seremonien vil syv av de 28 prisvinnerne i 2015 bli utnevnt til Grand Prix vinnere og motta 10 000 euro hver. Det vil også bli utdelt en publikumspris basert på en on-line stemmegivning som er åpen for alle.
Via denne lenken kan du delta i å stemme fram en av prisvinnerne til å få publikumsprisen i Oslo 11.juni: http://vote.europanostra.org/