18 år gamle Linn fra Haugesund vant internasjonal tegneseriekonkurranse
Det som startet med et lokalt skoleprosjekt, har blitt en internasjonal suksess. Partnere i flere europeiske land samarbeider om å få ungdom til å lese tekster og tegneserier, blant annet gjennom konkurransen «My Life in Strips».
Linn Isabel Eielsen er en ung tegneserieskaper, musiker, slampoet og tekstforfatter fra Haugesund, som går musikklinja på Skeisvang videregående skole. Da hun så en plakat på skolen som utlyste en internasjonal tegnekonkurranse, grep hun sjansen. Å se tegneseriestripene sine oversatt til engelsk, portugisisk og italiensk var en drøm som gikk i oppfyllelse.
– Det var veldig spesielt! Jeg hadde jo aldri forventet å vinne, spesielt ikke i en internasjonal konkurranse. Plutselig er stripene mine utstilt i fire andre land, og oversatt til mange språk.
Støtteordningen Kreativt Europa gir muligheter for å skape internasjonale samarbeid, som prosjektet Read On, hvor seks land deltar. Målet er å få unge til å lese mer, og prosjektet ledes av Haugaland videregående skole. Et av initiativene de har satt i gang er tegneseriekonkurransen «My Life in Strips», i samarbeid med litteraturfestivaler i England, Irland, Portugal, Italia og Norge. Først ble de 15 beste stripene plukket ut fra hvert av landene som deltok. Deretter skulle alle disse bidragene vurderes av en internasjonal jury. Linn Isabel Eielsen vant førsteprisen for aldersgruppen 16-19 år, mens førsteprisen for 12-16 år gikk til portugisiske Rafaela da Cunha Valoroso. Prisen ble delt ut 9. november 2018 på Haugaland videregående skole.
Tegneserier må ikke alltid være morsomme
Linn vokste opp med tegneserier som Donald og Tommy og Tigern, men det tok lang tid før hun begynte å tegne selv. Lenge var hun ikke sikker på om hun var morsom nok, eller hadde det som skulle til for å bli en tegneserietegner. Men da hun først trosset frykten fikk hun bare gode tilbakemeldinger. Nå har hun tegnet fast i to og et halvt år, og med både humor og alvor gir Linn andre mennesker innsikt i sin hverdag på facebooksiden L-innsikt og på instagram. Hun har også hatt tegningene på trykk i Aftenposten og i år har hun gitt ut sitt eget tegneseriehefte, «Aldri vokse opp.»
Bilder kan si mer enn ord
Linn driver med kultur i mange ulike former og sjangre. Men tegneserieformatet er hun spesielt glad i.
– Av og til passer et medium bedre enn de andre. Noen ganger setter jeg meg ned for å lage musikk og oppdager at dette temaet er det umulig å lage en sang om. Men det går an å tegne.
At mange andre føler det samme, la hun merke til da hun så utstillingen med de internasjonale bidragene til «My Life in Strips». Det var mange ulike tegnestiler og måter å fortelle en historie på, men stripene hadde mye til felles, selv om tegnerne kom fra helt ulike land:
– Det var veldig vanlige ungdomstema som kanskje er litt vanskelig å snakke om. Som for eksempel kroppspress, ensomhet … , forteller Linn. – Den jeg vant med handler om ensomhet.
«Read On» gir gode resultater
Read On er et samarbeidsprosjekt mellom to skoler og fem litteraturfestivaler i seks europeiske land. Ungdommene som deltar i prosjektet møter litteratur i mange former, for eksempel i tekst, tegning og video. Den stadig raskere utviklingen i vårt digitale samfunn stiller store krav til unges leseferdigheter, både i fremtidens jobber og ellers i samfunnet. Derfor er det viktig å gi ungdom lyst til å lese og utvikle språket, mener koordinatorene på Haugaland videregående skole. Og de ser allerede resultater. Leseferdighetene hos elevene har gått fra under til over landsgjennomsnittet på kun ett år.
Om Kreativt Europa
Kreativt Europa er EUs program for de kulturelle og kreative sektorene i perioden 2014-2020. Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum.
Se flere prosjekter med norske deltakere som er støttet av Kreativt Europa