Nye EØS-utlysninger denne våren
Suzana Jovaševičová fra det tsjekkiske finansdepartementet var i Oslo 15. februar for å fortelle om EØS-midlene som lyses ut til kunstsamarbeid med Tsjekkia. Foto: Marta Anna Løvberg
Kulturprogrammene innen EØS-midlene nærmer seg ferdigstilte. Til sammen 177 millioner euro skal gå til samarbeidsprosjekter med ni sentral- og østeuropeiske land. Første mulighet til å søke om samarbeid er våren 2019.
Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Portugal, Romania og Bulgaria ønsker alle kultursamarbeid med Norge gjennom EØS-midlene. Ved å delta i EØS-prosjekter får norske aktører en unik mulighet til å samarbeide med kolleger i andre land og potensialet for faglig utbytte er stort.
Nye utlysninger og reisestøtte
Innen kulturarv har Romania åpnet en utlysning innen innovativ formidling av restaurerte gjenstander. Det er allerede mulig å søke reisestøtte til Bulgaria, og i mai blir det mulighet til å søke reisestøtte til å starte prosjektsamarbeid med Tsjekkia innen ulike kunstfelt. På kunst- og kulturfeltet forventer vi utlysninger i en rekke land utover våren og forsommeren, deriblant Bulgaria, Tsjekkia, Slovakia, Portugal og Romania.
Publikumsutvikling og entreprenørskap i fokus
Mens noen land er mer fokusert på kulturvern er andre interessert i å promotere samtidskunst og kultur. I Tsjekkia vi midlene gå spesifikt til utvikling av kulturlivet innen visuell kunst, musikk, scenekunst og kunstkritikk. Innen kultursamarbeid er publikumsutvikling og kulturelt entreprenørskap gitt et spesielt fokus i alle programmene. I tillegg er det også nasjonale prioriteringer som spiller inn. I Litauen er de opptatt av kultur- og stedsutvikling, i Slovakia vil de styrke ytringsfriheten og i Portugal ønsker de å inkludere kommuner i prosjektene.
Kulturrådet og Riksantikvaren reiser på infoturné
– For at flest mulig skal få vite om mulighetene som ligger i EØS-midlene legger Kulturrådet og Riksantikvaren ut på Norgesturné! I løpet av våren skal vi besøke Kristiansand, Bodø, Tromsø, Kirkenes, Bergen, Stavanger og Lillehammer. Vi vil holde vår Facebook-side EEA Grants Culture, og vår Instagram-konto med samme navn, oppdatert på reisen, sier Kristine Lunde-Tellefsen i Kulturrådet.
– I tillegg til vår mer generelle infoturné arrangerer vi landspesifikke frokostseminarer i forbindelse med publisering av utlysninger i de ulike landene. Dette er en arena hvor man kan bli bedre kjent med landene og deres kulturprogram. Disse møtene blir strømmet og er tilgjengelige på Kulturrådets hjemmesider, fortsetter hun.
Hvordan sikre et godt prosjektsamarbeid?
Kulturrådet og Riksantikvaren er begge nasjonale kontaktpunkt, og skal sammen sørge for at kulturaktører over hele Norge får god informasjon om hva slags prosjekter man kan søke støtte til, hvordan man får et godt partnerskap og hvordan man skriver en best mulig søknad. På infoturneen har de tatt med seg personer som har erfaring fra prosjektsamarbeid, og som kan snakke om både suksessfaktorene og fallgruvene. Noe av det som trekkes frem er hvor viktig det er å kjenne hverandre godt, og at man må ha en tydelig egen agenda.
– Den norske partneren må ha et eget utbytte av prosjektet, sier Gro Kvanvig, ved Arkivet freds- og menneskerettighetssenter, som har gjort samarbeidsprosjektet «Books Rediscovered Once Again».
– Det er viktig at prosjektpartnerne blir kjent også utenfor e-postkorrespondansen og møterommene, at man treffes i sosiale settinger og ikke går rett hjem etter arbeidsøkten, sier Gaute Barlindhaug fra musikkfestivalen Insomnia. De har gjort flere vellykkede samarbeid, blant annet «Luminous Bodies».
Neste informasjonsmøter er i Bergen 22. mars og Stavanger 23. mai.