Ungdom skal lære kunstneriske strategier
Kulturrådets satsing på barn og unge har gitt tretti ungdommer muligheten til å jobbe sammen med anerkjente kunstnere i Kunsthall Stavangers prosjekt Mobilizing Citizenship. Nå lyses det ut friske midler til denne satsingen.
– Målet med prosjektet er å eksponere ungdom for kunstneriske strategier de selv kan bruke i det offentlige ordskiftet, forteller Kristina Ketola Bore, som er kurator for Mobilizing Citizenship.
Fokuset er ikke nødvendigvis at ungdommene selv skal bli kunstnere.
– Det handler mer om å gi tilgang til andre måter å navigere på i det personlige og offentlige rommet, og bygge eierskap til sin egen stemme og identitet, sier hun.
Det er heller ikke bare ungdommene som skal lære av prosjektet.
– Også institusjonene, kunstnerne og meg som kurator får erfaringer fra dette. Det hjelper oss til å forstå forholdet mellom kunst og publikum bedre. Vi kan bruke blikket fra publikum til å lære om oss selv.
Setter av 1 million
Gjesteoppholdsstøtten skal gi kunst- og kulturarenaer i Norge mulighet til å invitere kuratorer, programskapere, arrangører eller kunstnere til samarbeid om programutvikling og kunstproduksjon. Før sommeren vedtok rådsmøtet å sette av 1 million kroner til barne- og ungdomsprosjekter på denne ordningen. Søknadsfristene for disse midlene er 3. september 2019 og 3. mars 2020.
– Vi ønsker å støtte gode samarbeidsprosjekter for og med barn og unge, sier Maria Utsi, som er rådsmedlem i Kulturrådet.
– Mange aktører driver allerede et godt arbeid rettet mot barne- og ungdomssektoren. Med de øremerkede midlene kan vi bidra til at det utvikles enda flere slike prosjekter.
Jobber med egen kropp
For Kunsthall Stavanger har gjesteoppholdsstøtten gjort det mulig å ha en kurator for Mobilizing Citizenship de siste to årene.
– Vi har allerede et sterkt fokus på barn og unge, sier Bore.
– Gjesteoppholdsstøtten har gjort det mulig å få inn andre typer erfaringer hos oss, og å tenke nytt nettopp rundt hvordan vi skaper gode møter mellom publikum og kunsten.
Prosjektet har pågått i tre semestre, med rundt tretti unge deltakere så langt. I tillegg kommer de deltakende kunstnerne, som både er lokale og internasjonale størrelser. Et fjerde semester avholdes høsten 2019, og kuratoren planlegger å søke støtte til videre drift også etter nyttår.
– Mange av deltakerne blir overrasket over at en del av virkemidlene i samtidskunsten allerede er en del av deres hverdag, som sosiale media-plattformer, bevegelige bilder og måten vi bruker både nett og nærmiljøet vårt på, sier Bore.
Beveger seg videre
Deltakerne har fått jobbe med bevegelse og kroppsbruk, nye digitale teknologier og protestmetoder, og lært forskjellige teknikker for å ta eierskap til sin egen kropp. De har blant annet utviklet egne scifi-karakterer for å tenke om fremtiden, skapt onlineutstillinger som kun var tilgjengelig i 24 timer, og holdt demonstrasjoner inne i kunsthallen.
– Mobilizing Citizenship har form av et research-prosjekt som skal bidra i arbeidet med formidling på Kunsthall Stavanger. Samtidig skal det bidra til kunnskapsutveksling med andre institusjoner og fagpersoner i kunstfeltet, sier Bore.
– Vi ønsker å bevege oss videre, forbi de tradisjonelle formidlingsmodellene, og lage en ny type møter.