Tildelinger til barn og unge i 2016
Avsetningen til barn og unge ble lagt ned i 2015 og midlene overført til de øvrige fagområdene i Kulturrådet. En ny rapport viser at dette ikke har ført til nedgang i tildelingene til barn og unge, snarere tvert imot.
En gjennomgang av alle tildelingene viser at det i 2016 ble bevilget totalt 61,8 millioner kroner til prosjekter, arrangører og festivaler som retter seg mot et ungt publikum.
Tora Ferner Lange er fagansvarlig for barn og unge i Kulturrådet.
I 2015 er det oppgitt at det tilsvarende tallet for barn og unge var 66,8 millioner kroner, altså fem millioner mer i 2015 enn i 2016.
- Denne nedgangen er ikke nødvendigvis reell, sier fagansvarlig for barne- og ungdomskultur, Tora Ferner Lange. Hun peker på følgende årsaker til dette:
- Tallene for 2016 er mye bedre kvalitetssikret enn tallene for 2014 og 2015. Denne kvalitetssikringen har ført til at det er noe ulik profil på prosjekter som er telt i 2014, 2015 og 2016. Prosjekter som i 2015 ble telt med i sin helhet selv om kun en liten del av tildelingen gikk til aktivitet rettet mot barn og unge, er brutt ned i summen for 2016.
- Summen for 2016 er ikke inkludert alle tilsagn vedtatt før 2016. Det er kun tilsagn fra tidligere avsetning for barne- og ungdomskultur som er med i totalsummen.
- Tallene for 2015 og 2014 inneholder hele avsetningen for barne- og ungdomskultur, ikke kun tildelte midler. Kunstløftet hadde kun kr 2 761 000 i rapportert tildelingssum gjennom det elektroniske saksbehandlingssystemet i 2015, men hele avsetningen på kr 8 200 000 er telt med i totalsummen for 2015.
Med disse saksforholdene kan en generell rapportering på hele Kulturfondet heller gi et bilde av at tildelingsmengden faktisk har økt, heller enn gått ned etter omleggingen av tildelingsstruktur. Ser man på hvert enkelt fagområde er det likevel store variasjoner. Noen fagavsetninger har hatt en økning, andre en nedgang. Innen scenekunst og litteratur ser vi for eksempel en tydelig økning i antall tildelinger, mens det på det visuelle kunstfeltet har falt noe i forhold til i fjor.
Men i de fleste fagutvalgene foregår det nå en diskursutvikling internt i utvalgene, om hvordan øke tilfanget av gode søknader, og om hva som mangler i dette feltet sett fra deres ståsted. Slik sett er det gode utsikter til også en kvalitativ økning for barne- og ungdomsprosjekter fremover.
Positiv omlegging
Kulturrådet ser at omleggingen av tildelingsstruktur har gitt en økt bevissthet om ønsket strategi og prioriteringer for denne målgruppen i fagutvalgene. Spissede satsinger og engangsutlysninger, blant annet innen avsetningene for kulturvern og musikk, er både gjennomført og planlagt innen flere fagområder.
Tora Ferner Lange anser det som prematurt å konkludere om eksperimentet med omstruktureringen av tildelingene til denne målgruppen har vært vellykket eller ikke før en ser resultatene av disse initiativene på de ulike feltene.
- Vi anbefaler derfor at det også i 2017 er et særskilt fokus på arbeidet med barne- og ungdomskultur i fagutvalgene, omtrent på samme måte som i 2016, sier hun.
Du kan lese og laste ned hele rapporten her
Innspillsseminar om barn og unge
Kulturrådet starter opp et nytt forskningsprogram om barn og unge og kunst og kultur. I den forbindelse inviteres forskere og andre interesserte til å komme med innspill som vil danne grunnlag for den videre programutformingen og for utlysningen av midler. Seminaret arrangeres på Nasjonalbiblioteket i Oslo 17. februar.
Forskningsprogram om kunst/kultur og barn/unge