Skal samarbeide om kritikk av kunst for barn og unge
Fire nettsteder har fått støtte til samarbeid om en plattform for kritikk av kunst for barn og unge. Målet er å skape større oppmerksomhet om kunsten og høyne kvaliteten på kritikken.
Ballade.no, Scenekunst.no, Barnebokkritikk.no og Kunstkritikk.no får til sammen 5,6 millioner kroner i støtte fra Kulturrådet. Støtten skal gå til en plattform for kritikk av kunst for barn og unge.
Plattform for kritikk
Prosjektet Plattform for kunstkritikk ble initiert av Kunstløftet, som er Kulturrådets satsning for å heve kvaliteten på kunst rettet mot barn og unge. I utlysningen heter det at plattformen skal ha som formål å legge bedre til rette for kritisk refleksjon og dialog i offentligheten om kunst rettet mot de yngste. I utlysningen ble det også lagt vekt på at søknadene måtte inneholde planer både for å produsere stoff jevnlig, nå frem til nye lesere og evne å skape debatt.
Det ble bevilget 5,6 millioner over tre år (2013 – 2015), og midlene ble lyst ut med søknadsfrist 5. november 2012. Les mer om utlysningen her.
Samarbeid om kunstkritikk
I søknaden skriver de fire søkerne at de har som ambisjon å skape kritisk refleksjon rundt kunst med barn og unge som målgruppe, og rundt barn og unges møte med profesjonell musikk, litteratur, billedkunst og scenekunst.
Samarbeidspartnerne vil lage et eget nettsted og ansette en redaktør for dette. Stillingen vil trolig bli en deltidsstilling og bli lyst ut i løpet av 2012. Redaktørene for de fire nettstedene skal være redaksjonsråd.
Redaktør Hild Borchgrevink i Scenekunst.no forteller at de tar sikte på å få et felles nettsted på lufta før sommeren, men at det ikke betyr at de venter så lenge med å hente inn stoff.
- Vi vil ha en toveis organisering der både vi fire redaktørene og redaktøren for det nye nettstedet kan bestille stoff. Slik vil kompetansen som er bygget opp i de fire redaksjonene komme det nye nettstedet til gode. Alt stoff bestilt innenfor prosjektet skal som hovedregel finnes på den nye plattformen, og de eksisterende redaksjonene skal fritt kunne hente ned innhold. Men både redaktøren for det nye nettstedet og dagens fire redaksjoner står fritt til å velge hva de vil publisere, sier Borchgrevink.
Hun framhever dette prinsippet om redaksjonell frihet som et viktig premiss for søknaden.
- Redaktøren for den nye plattformen vil ha ansvar for å ivareta tverrfaglighet, men samtidig også full frihet til å avgjøre hva han eller hun vil publisere, sier hun.
Ved at alle redaktørene skal kunne bestille stoff, tror søkerne også en ambisjon om å publisere 4-5 nye artikler i uken være mulig å oppfylle.
Målgruppene er flere, men søkerne vil i utgangspunktet legge vekt på faglig basert kritisk refleksjon foran forbrukerveiledning til foreldre, og har som overordnet mål å se ulike tilnærminger til fagfeltet i sammenheng.
Prosess
Det ble nedsatt en arbeidsgruppe med tre eksterne fagpersoner og tre medarbeidere i Kulturrådet for å vurdere søknaden.
- Denne søkerkonstellasjonen utgjør et egnet kompetansemiljø som både vil kunne generere resultater som definert i utlysningen og i feltet kunstkritikk generelt. Søknaden svarer godt på formålet med tiltaket, og uttrykker dedikasjon, evne og vilje til å oppnå resultater i forhold til målene som framkommer av utlysningen, sier Rolf Engelsen, prosjektleder for Kunstløftet.
Kontaktperson:
Rolf Engelsen, tlf 21 04 59 55 / 472 32 319