5,6 millioner til kunstkritikk for barn
Kulturrådet bevilget høsten 2012 5,6 millioner kroner til en plattform for kunstkritikk for kunst for barn og unge. Målet er å legge bedre til rette for kritisk refleksjon og dialog i offentligheten om kunst rettet mot de yngste.
- Dette tiltaket er svært viktig for å styrke vilkåret for, og anerkjennelsen av kunst for barn og unge. Og jeg håper at det også kan bidra til at vi oppnår en positiv effekt i forståelsen av faget kunstkritikk og betydningen av omtale og refleksjon i møte mellom fagfelt og offentlighet, sier leder av utvalget for barne og ungdomskultur Asta Busingye Lydersen.
Søknadene som kom inn til fristen 5. november skal behandles i rådsmøte i desember.
- Vi er svært glade for at det er bred enighet om viktigheten av å satse på kunst rettet mot barn og unge.
Asta Busingye Lydersen
midler over tre år
Kulturrådet skal ikke selv drifte prosjektet, men lyste ut midler over tre år (2013 – 2015) for opprettelse av en samlet, flerfaglig plattform for kritikk og kommentar i feltet kunst for barn og unge.
Det er tenkt at plattformen skal ha en egen redaksjon men samtidig kunne dra veksel på eksisterende plattformer og miljøer som utøver kunstkritikk i dag. Målet er å øke interessen og nå frem til en bredere målgruppe, og å styrke, ikke konkurrere med de eksisterende mediene som utøver kritikk og omtale.
Det er også et mål at plattformen skal knytte seg til nettverk av formidlere i institusjoner, kunstutdanninger, skoleverk og visningsarenaer i kunstfeltet.
Bred enighet om tiltaket
Initiativet til å opprette en plattform for kunstkritikk – barn og unge, kom fra Kunstløftet, som er Kulturrådets satsning for å heve kvaliteten på kunst rettet mot de unge. Forslaget er sendt ut til alle rådets fagutvalg og har endt opp med å bli et spleiselag mellom mange avsetninger under Norsk kulturfond. Det er hentet midler fra avsetningene for barn og unge, andre formål, musikk, litteratur, billedkunst og scenekunst.
- Vi er svært glade for at det er bred enighet om viktigheten av å satse på kunst rettet mot barn og unge, og vi ser at alle fagutvalgene i kulturrådet er opptatt av å gi denne delen av kunsten et kvalitativt løft og økt anerkjennelse, sier Busingye Lydersen.
Prosjektleder for Kunstløftet Rolf Engelsen er også svært glad for å starte opp med prosjektet, som skal gå over tre år.
- Historisk har kunst rettet mot barn hatt lav status og et instrumentelt dannelsesformål. Vilkåret og omfanget av produksjon, og interessen i kunstfagutdanningene og i de skapende og utøvende kunstmiljøene har vært negativt preget av dette. Opprettelsen av en plattform for kunstkritikk ansees som en vesentlig styrking av en allerede offensiv og tydelig kulturpolitisk satsing på kunst og kultur for unge. Kritikk og omtale er et vilkår for den viktige debatten om kvalitet og relevans sier Engelsen.
Skal nå nye lesere og skape debatt
Målgruppen for prosjektet er både aktører i kunstfeltet, skapende og utøvende kunstnere, pedagoger, foresatte og andre i en større offentlighet.
I utlysningen ble det lagt vekt på at søknadene måtte inneholde planer både for å produsere stoff jevnlig, nå frem til nye lesere og evne å skape debatt. Plattformen skal også reflektere de ulike synene på kunstkritikk og kritikerens rolle.
Engelsen håper at prosjektet også fører til at det produseres og utvikles kompetanse innen kunstkritikk og kommentarer og kritisk kulturfaglig journalistikk i feltet kunst og kultur for barn og ungdom.
Midlene ble lyst ut i høst. De innkomne søknadene vil blir vurdert av en tverrfaglig gruppe fra Kulturrådets administrasjon, supplert med to eksterne kompetansepersoner på kritikk og mediering av kritikk. Gruppens innstilling vil bli lagt frem for Rådet i desembermøte 2012, der det vil gjøres endelig vedtak.
Utlysningtekst: Plattform for kunstkritikk – kunst for barn og unge
Kontaktperson: Prosjektleder for Kunstløftet Rolf Engelsen: rolf.engelsen@kulturrad.no, Tlf 21 04 59 55 / 472 32 319