Konferanse om kultur og integrering i Norden
Leo Ajkic og Deeyah Khan bidrar i programmet på konferansen Kulturens rolle i migrasjonens tidsalder 28. mars på Cosmopolite i Oslo. Foto Leo Ajkic: Ole Marius Fosen / Foto Deeyah Khan: Geir Dokken
Leo Ajkic leder dagen og Deeyah Khan er blant dem som deler sine erfaringer når Kulturrådet inviterer til konferansen Kulturens rolle i migrasjonens tidsalder 28. mars.
Konferansen er startskuddet for det nordiske prosjektet Kulturlivets og frivillighetens rolle i integrering og inkludering, som ledes av Kulturrådet. Prosjektet vil løpe over tre år, og er en del av Norges hovedsatsinger i forbindelse med at vi har formannskapet i Nordisk ministerråd.
Målet med konferansen er å vise hvordan kulturen kan bidra til å skape tilhørighet i det flerkulturelle Norden. Konferansen er gratis og åpen for alle.
Leo Ajkic leder dagen
Programleder i NRK Leo Ajkic skal lede konferansen, og vil bidra med både erfaring og nye perspektiver på integrering gjennom dagen. I tillegg har vi fått med oss filmskaper, aktivist og musikkprodusent Deeyah Khan, som vil samtale med direktør i Kulturrådet Kristin Danielsen. Khan har vært spesielt opptatt av kunstneres ytringsfrihet og er blant annet utnevnt til goodwill-ambassadør for UNESCO for sin innsats for å fremme kunstneres ytringsfrihet og kreativitet.
I tillegg til Ajkic og Khan møter vi en rekke bidragsytere fra hele Norden som deler erfaringer og kunnskap om temaet.
Rikholdig program
Kulturminister Linda Hofstad Helleland og statssekretær i Utenriksdepartementet, Elsbeth Tronstad vil fortelle om regjeringens mål med prosjektet, og tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors Trygve Nordby vil ha en samtale med lederen for Kulturanalys Norden i Sverige Karolina Windell der de snakker om hvordan migrasjonen til Norden påvirker nordisk kulturliv.
Fra Finland kommer danser og koreograf Sonya Lindfors som vil fortelle om sine erfaringer med kulturlivet i Finland. På programmet er også andre som har flyttet til Norden, som vil snakke om sine opplevelser i møte med det nordiske kulturlivet.
Kunstgreb i det boligsociale i Danmark og Biblo Tøyen i Norge er to eksempler på prosjekter som har tatt integrering på alvor og kan vise til gode resultater. De får vi vite mer om på konferansen.
I tillegg til kunnskap og erfaringsutveksling byr konferansen på kunstneriske innslag. Ramy Essam er fribymusiker i Malmø og var en viktig stemme under frihetsvåren i Egypt 2011, der hans sang Ihral ble en kjempehit. Den er blitt kåret av Time Out til verdens tredje viktigste verdensendrende sang. Poet, forteller og spoken-word artist Jeaninne M Lukusa er poet bidrar også med en opptreden.
– Et svært viktig prosjekt
Konferansen vil være med på å identifisere utfordringer som kan brukes i planleggingen av de konkrete aktivitetene i prosjektet.
– Vi har tro på at prosjektet kan bidra til et kulturliv som er mer proaktivt når det gjelder inkludering, sier direktør i Kulturrådet Kristin Danielsen.
– Kulturlivet og frivilligheten gjør allerede i dag mye godt arbeid med integrering og inkludering over hele Norden. Tematikken er ikke ny, og det har vært gjennomført flere prosjekter som har hatt som mål å samle inn og dele beste praksis. Etter innspill fra feltet ønsker vi med dette prosjektet å bringe beste praksis et steg videre og inspirere til handling, sier Danielsen.
There will be translation services from Scandinavian to English at the conference.