Grenseløst kultursamarbeid
Rundt 230 påmeldte deltok i diskusjoner, samtaler og foredrag på Bærum Kulturhus 23.-24 januar. Konferansen «Kultur over Grenser» ga innblikk i ulike europeiske støtteordninger, og var en møteplass for å inspirere til nye partnerskap og nye prosjekter.
– Vi som jobber med kunst og kultur har et svært viktig oppdrag i årene fremover. Der populismen tilbyr dogmer og overforenklinger, skal kunsten og kulturen stille kritiske spørsmål og vise nyansene, skrev Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet, i en kronikk i Dagsavisen på konferansens åpningsdag.
En turbulent tid
På konferansens første dag ønsket norske og utenlandske foredragsholdere velkommen til diskusjoner om situasjonen i Europa akkurat nå. Hva betyr det for oss som jobber med kultur?
Barbara Gessler fra EU-kommisjonen slo fast at de aller fleste EU-borgere ønsker seg et samlet Europa. En nylig undersøkelse viser at kultur er viktigere enn historie, verdier og geografi for å gi folk en følelse av europeisk fellesskap. Dette, mener Gessler, viser at alle som jobber med kultursamarbeid har en utrolig viktig rolle å spille fremover.
– «En turbulent tid» er en forsiktig beskrivelse av situasjonen i Europa, ifølge journalist og forfatter Simen Ekern, som var noe mindre entusiastisk.
Han pekte på at EU må håndtere store utfordringer, som Brexit, migrasjon og nasjonalistiske bevegelser. Men alt er ikke mørkt! Et flertall er stolte av sin europeiske kultur, og små og store internasjonale samarbeid er noe av det som gjør folk mer opptatt av likheter og felles interesser enn av skiller og grensemurer, la han til.
– Verden blir mindre, og stadig mer grenseløs
– Vi må samarbeide, fordi vi greier ikke å utvikle oss alene. Det sa kulturminister Trine Skei Grande.
Hun prioriterte «Kultur over grenser» som et av sine første stopp etter regjeringserklæringen på Granavolden, og deltok i en samtale med Kulturrådets direktør Kristin Danielsen om hvordan legge til rette for mer internasjonalt samarbeid. Kulturministeren var tydelig på at internasjonale kultursamarbeid blir stadig viktigere, ikke bare for å gi norske kunstnere et større marked, men for å utvikle oss og lære av hverandre.
Samarbeid og søknadsprosesser
På konferansens andre dag var det partnerskap, samarbeid og deling av erfaringer som sto i fokus. Hvordan sikre et godt samarbeid og en god søknadsprosess? Det var også mulig å booke individuelle møter med hver av støtteordningene, som hadde stands gjennom hele konferansen.
Espen Hernes (Kulturrådet), Kristin Danielsen (Forskningsrådet) og Harald Nybølet (Diku) diskuterte hvordan kulturbransjen, forskning og utdanningssektoren kan skape bedre samarbeid på tvers. Deretter ble det holdt parallelle sesjoner skreddersydd for kunstnere, forsknings- og utdanningsinstitusjoner, fylkeskommuner og andre kulturaktører. Her ble det tid til samtaler, diskusjon og dypdykk i noen prosjekter, med eksempler på både store suksesser og utfordringer man kan møte på i et internasjonalt samarbeid.
Søkerne i fokus
– Det er sjelden at så forskjellige institusjoner som Forskningsrådet, Kulturrådet, Diku, Nordisk informasjonskontor Norge, Bufdir/Aktiv Ungdom og Akershus fylkeskommune samarbeider så tett som de har gjort med denne konferansen. Konferansen viste at det var mulig, og at det for søkere i kultursektoren er et stort mangfold av tilskuddsordninger som de kan bruke. Søkerne sto i fokus, og tilbakemeldingene i etterkant har vært veldig gode, sier Per Dehlin, seniorrådgiver i Kulturrådet og koordinator for konferansen.